FOND ZA OBNOVU OD POTRESA: Radovi pred ljeto; Mrak Taritaš: Radi se, ali rade građani

Devet mjeseci nakon zagrebačkog potresa te mjesec i pol dana nakon osnivanja Fonda za obnovu, radovi na terenu nisu niti na vidiku, no u Fondu je radno. Raspisan je natječaj za ravnatelja i ostale zaposlenike, a građanima je objašnjena procedura za podnošenje zahtjeva. U isto vrijeme, oporba kritizira – obnavlja se, ali samo od strane građana!

Izvor: Media servis

Što je u mjesec i pol dana napravio Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te kada ćemo na ulicama vidjeti strojeve koji popravljaju uništene kuće i stanove, otkrio je privremeni ravnatelj Damir Vanđelić. “U ovih sedam tjedana smatram da smo napravili ogroman pomak – napravili smo interne dokumente čija izrada traje od šest do 12 mjeseci i to smo brzo napravili. Elaborat i projekti bi trebali krenuti za mjesec i pol dana, a pred ljeto bi trebali krenuti radovi.”

Dodao je da su osnovane Služba interne revizije te Služba za prevenciju prevara koja će prije potpisivanja ugovora dati mišljenje postoji li potencijalni sukob interesa. Do sada je stiglo 45 zahtjeva građana, a Vanđelić je objasnio proceduru za podnošenje istih.

“Podnesete zahtjev, Ministarstvo donese odluku, a Fond provodi po odluci. Ako ja nemam odluku, ne mogu ništa provoditi. Drugi element – kada bi se teoretski slilo pet tisuća zahtjeva odjednom, onda prvi program mjera propisuje redoslijed – redoslijed u obnovi imaju javne zgrade, što nije predmet Fonda – škole, zdravstvene ustanove, muzeji nisu predmet rada Fonda. Predmet Fonda su privatne zgrade, a u prioritetima su one najteže oštećene.”

Ilustracija (Foto: Facebook)

Devet mjeseci nakon potresa rezultata nema, poručila je na press konferenciji čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš te objasnila da se zalagala za obnovu u tri faze – hitna sanacija, konstruktivna obnova te cjelovita obnova i transformacija grada. “Četiri tisuće obitelji još uvijek je bez tople vode i grijanja”, upozorila je Mrak Taritaš.

“Devet mjeseci je prošlo od potresa u gradu Zagrebu, a ono što vidite je da se radi, to rade građani sami jer su shvatili i ostavila ih je svaka nada da moraju voditi računa o svojim nekretninama što im je već prvi dan proučio i premijer i gradonačelnik. A ako se netko smiluje, dobro se smilovao.”

Prema odluci Upravnog vijeća Fonda raspisan je natječaj za ravnatelja i ostale zaposlenike.

“Kanim se javiti na natječaj zato što je posao sada na pola koraka, nije završen. Kada profunkcioniraju unutarnja revizija, Služba za prevenciju prevara i kada dokumentacija za javnu nabavu bude gotova te kada počnu radovi na obnovi, smatram da smo upogonili Fond i tada, po meni, prestaje potreba za mojim angažmanom.”

Otkrio je da će ravnatelj, temeljem odluke Vlade, imati plaću 14 i pol tisuća kuna neto. “Smatram da su te plaće podcijenjene – trebale bi imati jaču kontrolu, ali i korektnije plaće. Netko tko upravlja s 42 milijarde kuna zahtjeva puno veću pozornost.”

Detalje o zahtjevima za obnovu građani mogu pročitati na internetskoj stranici www.fzo.hr.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!