FITCH PODIGAO KREDITNI REJTING HRVATSKE: Najbolji je u povijesti naše zemlje

Agencija Fitch podigla je kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz BBB- na BBB uz pozitivne izglede.

Izvor: Media servis

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske. Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, u siječnju 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

Agencija podsjeća i da rejting Hrvatske općenito odražava snažne strukturne karakteristike, uključujući bolje pokazatelje razvoja ljudskih potencijala i upravljanja u usporedbi sa zemljama sa sličnim rejtingom, zahvaljujući članstvu u EU-u, većim BDP-om po stanovniku i stabilnijim cijenama.

Ograničavaju ga pak visoki javni dug, nepovoljni demografski profil i razdoblja slabog gospodarskog rasta, dijelom i zbog sporog usvajanja strukturnih reformi. Hrvatsko gospodarstvo raste puno snažnije no što su u agenciji očekivali zahvaljujući turizmu i kontinuiranoj otpornosti izvoznog sektora.Turistički dolasci u ovoj će godini vjerojatno dosegnuti 80 posto pretpandemijske razine.

Agencija je zato podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 5,5 na 8,9 posto. Gospodarstvo bi trebalo zadržati snažan tempo rasta i u 2022. i u 2023., uz prosječnu stopu rasta od četiri posto, više-manje kao i u drugim zemljama s rejtingom ‘BBB’, unatoč kratkoročnim pandemijskim rizicima i potencijalnom nepovoljnom utjecaju viših troškova energenata.