FILIPOVIĆ OTKRIO TOPLU VODU: Najveća greška hrvatske politika bila je prodaja INA-e

U tijeku je saslušanje ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Nakon uvodnog govora osvrnuo se na ogromni koorporativni skandal te poručio kako nije normalno da četvrta razina Uprave može donositi odluke teške 20 milijuna eura.

Ipak, prije objašnjavanja kako i zašto se to dogodilo, Odboru je poručio:

“U startu ću reći da mislim da je jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike bila prodaja INA-e. Sad smo u takvoj situaciji kakvoj jesmo i pokušavamo izvući maksimum kako bi zaštitili hrvatske građane.”

Filipović je rekao i kako su trojica novih članova Uprave koje je odabrala vlada birani po kriteriju izvrsnosti i stručnosti. “Oni djeluju u okviru Uprave, Uprava je kolektivni organ koji podliježe zakonu, oni trebaju štititi interese komapnije i mi im ne možemo davati upute. Oni će raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja koji je nužno promijeniti”, kaže Filipović dodajući da se ogroman korporativni skandal dogodio jer sustav upravljanja ne fukncionira, javlja N1.

Sandra Benčić rekla je Filipoviću da ne shvaća kako će se mijenjati korporativni model upravljanja koji paše Mađarima dok oni imaju mogućnost preglasavanja. Također, rekla je da se situacije kakve su bile u ovoj aferi mogu dogoditi opet jer zakon to omogućava komnunalnim tvrtkama koje imaju mješoviti sustav opskrbe i distribucije.

“Ima puno prostora za napredak kad se govori o zakonskoj regulativi energetskog sustava. Na tome ću raditi, ti zakoni su me zatekli, naslijedio sam ih. Ima puno prostora za napredak i radit ću na tome da se sve anomalije koje se mogu dogoditi promijene. Što se tiče modela upravljanja, tražit ću da se on stavi u okvire Zakona”, rekao je ministar dodajući da će sve učiniti da se to promijeni, kroz razgovor, ali da treba imati na umu da glavnu riječ vodi mađarska strana.

“Ništa nije sveto pismo kad govorimo o tom sporazumu. Stavit ćemo interes hrvatskih građana na prvo mjesto. Ovaj skandal poruka je da moramo krenuti u pravom smjeeru, a to se može samo promjenom modela upravljanja”, rekao je Filipović Sandri Benčić.

Dalija Orešković ministru je rekla da je neistinito i koruptivno prikazao što je glavni problem u upravljanju Inom. “Glavni problem je to što je na temelju koruptivne radnje Ive Sanadera mađarskoj strani dana ovlast preglasavanja. Da pojednostavnim, mađarska strana i mađarski direktor imaju glas koji vrijedi dovosturko. Ono što je problem HDZ-ove vlade je činjenica da taj ugovor nije spremna poništiti”, rekla je Orešković dodajući da je vrlo neobično i da se rijetko događa da se najveći pravni autoriteti usuđuju javno komentirati činjenicu da hrvatska strana ima mehanizam, a za njim ne poseže. Ne postoji prihvatljiv način da se vi dogovarate s Mađarima, a da hrvatska javnost o tome ništa ne zna, poručila je ministru.

Tušek je opomenuo Orešković zbog dugog izlaganja, a Filipović je rekao kako bi joj trebalo dopustiti da govori i više, ali da to što ona govori može biti okarakterizirano kao “navijanje za protivničku momčad”. Također je rekao kako DORH ima drugačije mišljenje o ugovoru s Mađarskom te da bi, da se stvari mogu tako lako napraviti, već bile napravljene.

Stjepo Bartulica pitao je ministra o njegovom odnosu sa Škugorom te je li istina da se s njim sastajao u jednoj zagrebačkoj konobi i o čemu su razgovarali. Također je pitao kako je upoznato Gorana Husića.

“To je teška laž. Nikad u životu nisam s tim čovjek jeo, razgovarao o Ini ni bilo kakvom plinu. Pa nije mojoj mami uplaćeno 23 milijuna kuna ni bilo kome iz moje obitelji. Napisima nekog tabloida se neću baviti”, rekao je FIlipović.

Nikola Grmoja je zatražio stankui i objkasnio kako je stanku zatražio kako bi dokazao da je u pitanju predstava u režiji vladajućih. “Niste mi dopustili postaviti pitanje nego ste svako pitanje tretirali kao posebnu repliku. Da tako radimo na Antikorupcijskom vijeću, ne bismo nikad dobili odgovore”, rekao je.

“Ministre, jako ste se uznemirili kad vas je kolega Bartulica pitao jeste li se nalazili sa Škugorom. Znate li što ste rekli? Da niste s njim jeli i da niste pričali o Ini. Sad je jasno da ste se očito nalazili sa Škugorom. Hoćete li to konačno priznati? Ja vam preporučam da priznate nakon stanke. Odgovorite konačno na to pitanje”, rekao je Grmoja.

Nakon pauze, Mirela Ahmetović je ministru rekla kako je pet mjeseci bio u NO-u Ine i nije kritizirao rad Uprave. Citirala mu je i njegov znanstveni rad te tražila da objasni nesklad između svojih stavova i djela.

Tražila je i da objasni kako je donesena odluka o prestanku rada rafinerije u Rijeci. Pitala je i je li sa Škugorom razgovarao o HEP-u.

Ministar je odgovorio da ga veseli to što Ahmetović čita njegove znanstvene radove. Što se tiče odluka o rafineriji, Filipović kaže kako je na sjednici NO-a postavljao pitanja i kritizirao kašnjenje kapitalnih ulaganja, među ostalima i u rafineriju Rijeka. Rekao je kako zatvaranje rafinerije u rijeci nije nikakva uputa Vlade nego je planiran remont i modernizacija rafinerije i da je to odluka Uprave. “Meni je bilo bitno da se osigura neometana opskrba naftnim derivatima u Hrvatskoj. Ina je osigurala do početka veljače, a radi se na tome da se osiguraju količine za do trenutka kad će modernizirana rafinerija krenuti s radom. Možda je prisutan dojam da sad nije trenutak za modernizaciju, ali za rad rafinerije je potrebno vakumsko plinsko ulje koje se nabavlja iz Rusije i rafinerija se mora modernizirati kako ne bi više bilo potrebe za njim”, rekao je.

Na pitanje hoće li Vlada tužiti bivše članove Uprave, Filipović kaže kako će vidjeti kakvi će biti rezultati revizije i da će odluke donositi sukladno tome.

Ministar kaže kako je u potpunosti irelevantno s kim je on i o čemu razgovarao. “Važno je što sam napravio i što sam radio. Mojoj mami nije uplaćena nijedna lipa, a kamoli milijuni. Znam da vas to ne veseli, ali to su činjenice”, rekao je Filipović.