FILIPOVIĆ O TRGOVCIMA: Tražili smo ih cijene zbog građana, a ne gradnju nuklearke

“Moram istaknuti i pohvaliti Konzum i KTC, a drugi dio trgovačkih lanaca govore o nekoj metodologiji. To je izgovor za nedostavljanje cijena i nepružanje na uvid hrvatskim građanima cijene kakve su trgovački lanci imali”, kaže ministar Davor Filipović.

“Ne govorimo o gradnji nuklearne elektrane nego smo tražili da nam daju cijene za 80 proizvoda”, kazao je Filipović za RTL pa komentirao navode da bi zapravo bila riječ o dostavljanju 12 do 15 tisuća cijena različitih proizvoda.

“Ne bi to bilo toliko. Ali, i da je toliko naši građani imaju pravo znati koliko dođe pojedini artikl. Nije poanta da nam trgovci diktiraju da će dati cijenu jednog proizvoda pa onda kontroliraju kolika je cijena tog proizvoda. Imaju pravo znati koliko košta cijeli asortiman cijelog proizvoda. Ne vidim da je to nešto neostvarivo. Nije gradnja nuklearne elektrane nego popis cijena koje trgovci imaju”, kazao je Filipović.

Na pitanje zašto država sama ne napravi istraživanje, odgovorio je: “To je jedna od varijanti. Onaj tko odluči ne sudjelovati u kreiranju mehanizma za praćenje cijena riješit ćemo to na način koji ste spomenuli. Popisat ćemo cijene i imati sustav koji će omogućiti građanima da donose kvalitetne odluke prilikom kupnje, da znaju honorirati one koji su bili korektni prema njima.”

Na pozive Martina Evačića za pregovarački stol: “Mi smo tražili od svih da nam pošalju cijene, a nakon što ih dostave pozvani su na razgovor. Zahvaljujući subvenciji HEP-a za 10. i 11. mjesec iz Narodnog trgovačkog lanca platili su manje struje 6,4 milijuna kuna, a Spar skoro 4 milijuna kuna manje. Minimum je da se dostave podaci o cijenama i da mogu te cijene komparirati”, kazao je pa nastavio:

“Inspekcija će ovaj tjedan, vjerujem do Vlade, dostaviti izvješće kako se odvijaju inspekcijski nadzori. Dosad su izrekli 234.000 eura kazni. Utvrđeno je skoro 30 posto neopravdanih podizanja cijena.”

S obzirom na to da se trgovcima savjetuje angažiranje odvjetnika, na pitanje boje li se sudskih ishoda negativnih po državu, Filipović je odgovorio:

“Umjesto sudskih procesa i ishoda svi bi se poslovni subjekti trebali fokusirati na zaštitu standarda naših građana. Kad se neopravdano ne podižu cijene, onda ti hrvatski građani mogu trošiti u tim poslovnim subjektima i tako naša ekonomija može ići naprijed. To je način na koji treba promatrati ovu situaciju i gledati što je sve Vlada napravila za ovu državu”

Na pitanje zašto se ništa nije poduzimalo ranije, odgovara: “Radili smo u dobroj vjeri. Ne možete nekoga unaprijed kažnjavati. Možete li vozača unaprijed kazniti za prebrzu vožnju?”, kazao je Filipović.

Na pitanje što ako drastična poskupljenja krenu od 1. travnja, odgovara: “Kada pogledate makroekonomske podatke možete vidjeti indeks cijena hrane organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u koji sugerira da u posljednjih 9 mjeseci cijene hrane u svijetu padaju i da su u prosincu prošle godine bile najniže u odnosu na rujan iz 2021. godine. Pogledajte proizvođačke cijene u Njemačkoj u prosincu prošle godine doživjele su značajan pad, a cijene su pale i u Austriji, Italiji i Sloveniji. Kada govorimo o dizelu, imamo jeftiniji dizel od Italije, Slovenije Mađarske, Srbije, čak i BiH. Nema razloga za poskupljenja hrane”, kazao je Filipović koji je dodao da nema razloga za poskupljenje vode u Zagrebu.

“Vlast u Zagrebu je dezorijentirana. Oni nisu znali jesu li za Ukrajinu ili Rusiju. Ne znaju jesu li za poskupljenje i trgovačke lance ili za dobar standard hrvatskih građana”, kazao je.