FILIPOVIĆ O PETROLU: Navikli su na veće zarade, pa su nezadovoljni – i svatko može tužiti

Nezadovoljni vladinim regulacijama cijena goriva, iz Petrola su najavili da će danas od 12 do 13 sati zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru.

Izvor: Media servis

Procjenjuju da su u ovoj godini pretrpjeli štetu u iznosu od 45,6 milijuna eura zbog čega su najavili i tužbu protiv države. Ministar gospodarstva Davor Filipović iznenađen je njihovim ponašanjem.

“Trgovačke marže u Sloveniji su 75 lipa i smatramo da su ovim uvjetima marže u Hrvatskoj iste kao u Sloveniji. O tome smo razgovarali i danas gdje sam rekao da razmatramo o toj mogućnosti, međutim oni bi htjeli daleko veće marže od jedne kune.”

Ako se njihovom zahtjevu ne bi udovoljilo, iz Petrola najavljuju sudsku tužbu.

“Takva tužba ne bi imala nikakvu osnovu jer sve poteze koje donosimo vučemo u skladu sa Zakonom i opet ističem da sve radimo kako bismo štitili hrvatske građane. Nije ovo situacija da nema krize pa smo odlučili nekome ograničavati marže, postavljati različitu regulaciju, ovo je situacija u kojoj se mora braniti standard građana i to Vlada kontinuirano radi. Prema tome, sve što radimo je u skladu sa Zakonima, a svatko može tužiti za bilo što želi.”

Na pitanje očekuje li ozbiljnije probleme na tržištu Filipović je poručio da se ovim potezom šalje loša poruka kupcima. “Nadam se da će kupci znati razlikovati one koji su se ponašali korektno od onih koji su htjeli još povećati dobit”, istaknuo je.

“Svi u krizi moraju snositi dio tereta. Nitko od nas ne ograničava cijene u Vladi jer smo sretni s tim već zato što je takva situacija zato što smo tu pomoći građanima da gospodarstvo funckioniranja. Sjećate se onih najava koje smo imali kad smo spuštali te marže da će biti nestašica, da će svi propasti, nije nitko propao. Oni su navikli na višu razinu profitabilnosti, na veće zarade nego što je to sada i naravno da su sada nezadovoljni.”