FILIPOVIĆ O NESTAŠICI PLAVOG DIZELA: Poljoprivrednici i ribari sigurno će ga pronaći na Ininim postajama

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je situaciju s nestašicom i cijenom plavog dizela koji je jedino gorivo na koje je Vlada ovog tjedna intervenirala to jest ostavila cijenu zamrznutu na 8,49 kuna.

Izvor: Media servis

Ako se dogodi da na nekoj postaji nema plavog dizela, poljoprivrednici i ribari sigurno će ga pronaći na INA-inim postajama, poručuje im ministar.

Kada govorimo o plavom dizelu, 90 posto tržišta kontrolira INA na čijim benzinskim postajama ima plavog dizela, ističe Filipović.

No, problem je u tome što manji distributeri goriva kažu kako posluju s velikim gubicima.

Ministar poručuje da će Vlada po pitanju goriva nastaviti intervenirati, ali da ne mogu utjecati na cijene na svjetskom tržištu.

“Mi možemo, kao što sam rekao, trošarine na benzin i dizel još nešto malo smanjiti i to je nešto što ćemo sigurno napraviti ako dođe do još značajnijeg skoka cijena. Prema tome, što god budemo mogli ćemo raditi.”

Upitan je Filipović i o ponovno pokrenutoj ideji neradne nedjelje. Po čemu je nedjelja nekoga tko radi u trgovini vriiednija od onih koji, primjerice, rade u ugostiteljstvu ili drugoj djelatnosti, pitali su ga novinari.

“S kolegom Piletićem će se isto tako razmotriti zakonske promjene koje su u njegovom resoru da oni koji neće htjeti raditi nedjeljom to neće ni morati. To je nešto o čemu razgovaramo i da svi oni koji budu radili nedjeljom moraju biti plaćeni više. To je nešto na čemu će se također paralelno raditi kako bi se pokušalo razlike o kojima govorite svesti na neki minimum.”

 

Braneći ideju neradne nedjelje, ali samo za neke, Filipović se poziva na statistiku Europske unije u kojoj je, kaže, u 50 posto zemalja nedjelja neradna. Kao primjer je naveo i pojedine savezne države SAD-a gdje se, kako tvrdi, promet prelije na ostale dane u tjednu. Sve ove komentare Filipović je dao na Prstenovom poslovnom forumu u Zagrebu glavna tema kojeg je bila energetika. Po pitanju korištenja solara u gospodarstvu, Filipović kaže kako su otvoreni razgovori s Ministarstvom graditeljstva…

“(…) Da se, kada govorimo o solarima, ne samo solari stavljaju na krovove nego i unutar, ajmo tako reći, proizvodnih postrojenja, da naši poduzetnici mogu na takav način osigurati svoju električnu energiju, a vidimo i da je tako nešto bilo sugerirano u prezentaciji koju smo imali prilike vidjeti. Znači, radi se na tome. Učinit ćemo sve da se te stvari ubrzaju”, kazao je Filipović.