FILIPOVIĆ NAJAVIO: Hrvatski plin ići će građanima i poduzećima

“Shvatili su poruku premijera Plenkovića da uprava Ine više nema povjerenje Vlade Republike Hrvatske”, rekao je nakon sastanka s predstavnicima MOL-a ministar Davor Filipović.

“U razgovoru s njima istaknuo sam kako kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje navode različiti skandali, a da će nažalost ovaj skandal s Inom nažalost isto jednom ući u te knjige… Inzistirat ćemo na promjeni sustava korporativnog upravljanja, inzistirat ćemo na reviziji koju sam zatražio, a Vlada će NO-u sutra predložiti da se hrvatski članovi uprave Ine razriješe”, rekao je Filipović, javlja N1.

Predstavnicima MOL-a rekao je da Ina iduće godine planira proizvesti 703 milijuna kubika plina i da sav taj plin treba ići Hrvatskoj i to po prihvatljivoj cijeni.

“Vlada će donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim poduzećima”, rekao je Filipović.

Što se tiče smjene uprave, Filipović je rekao da cijela uprava mora otići. “Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, nikad se ovakvo nešto nije dogodilo i jedino je logično da cijela uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati i to je ono što će se dogoditi”, rekao je Filipović.

S Mađarima će se razgovori nastaviti, rekao je ministar. “Neki nji

hovi stavovi će biti jasniji sljedeći tjedan”, rekao je Filipović, upitan hoće li mađarska strana prihvatiti zahtjev o smjeni uprave.

“Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a”, rekao je Filipović.

“Oni su svjesni situacije i svjesni su da se te stvari moraju mijenjati i to su mi dali do znanja”, rekao je Filipović.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

“Postoji hrvatski plin. To je plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima. Nema tu što je kome u redu, Vlada će donijeti odluku da to ide hrvatskim građanima”, rekao je Filipović.

“Plin koji se proizvede u Hrvatskoj pomoći će i hrvatskim građanima i poduzećima”, dodao je.