FILIPINCI U LABINSKIM HOTELIMA: Ima ih 150 i uskoro će imati misu na engleskom

U Labinskim hotelima radi 150 Filipinaca katolika koji se već neko vrijeme kod svojih poslodavaca raspituju za mise na engleskom jeziku.

Labinski župnik u suradnji s Gradom Labinom i turističkom zajednicom odlučio je, stoga ispuniti želju sezonskim radnicima i od 21. svibnja počinju s održavanjem misa na engleskom.

Ideju su inicirali predstavnici hotela Maslinica i Valamar u kojima Filipinci rade, Edvard Lesnik i Sandi Sinožić.

“Ovo je jedna lijepa i pozitivna stvar za grad i župu, ali i turizam jer osim što će stranim radnicima omogućiti da sudjeluju u zajednici, ponudit će i turistima koji dolaze u Istru da sudjeluju na svetim misama. Župa ima četiri mlađa svećenika, oni će održavati mise na engleskom jeziku i to svake druge nedjelje u 16 sati”, kazao je za Danas. hr labinski župnik don Mirko Vukušić, te dodao da su, zasad, razradili plan održavanja misa do kraja lipnja.

“Na prvoj misi 21. svibnja doći sva četvorica svećenika”, rekao je župnik te dodao da su, zasad, razradili plan održavanja misa do kraja lipnja.

Župnik Vukšić je objasnio kako je njegov prethodnik često tijekom misa zbog turista “koju riječ” rekao na stranom jeziku, stoga on želi nastaviti tu tradiciju i odvesti je na drugi razinu te u nju uključiti i mlađe svećenike jer, kako kaže, time dolaze do većeg zajedništva.

“Redovno održavamo mise na talijanskom, ali dosad nismo održavali na nekom drugom jeziku“, rekao nam je Vukšić objasnivši da je održavanje misa na talijanskom zapravo uobičajenom u Istri. Mise će se održavati u crkvi svetog Andrije, gdje župna uobičajeno preko ljeta drži mise svaku nedjelju na kojoj turisti sudjeluju.

Inače, mise na stranom jeziku, a da nije talijanski, također su dodatak velikom bogatom programu na kojem labinska župa radi u suradnji s gradom, hotelima i turističkom zajednicom. Ove godine obilježavaju 400. obljetnicu labinskog zvonika sagrađenog na ruševinama stare, nikad neobnovljene crkve posvećene svetom Justi.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!