FIDEL CASTRO: Tisuće komada nuklearnog oružja vise nad glavama ljudi

Fidel Castro, Papa Franjo

Kuba je bila neutralni teren na kojemu se dogodio prvi susret dvojice poglavara dviju najvećih kršćanskih Crkava u gotovo tisuću godina, točnije od raskola 1054. godine.

Susreli su se Papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril, koji su obećala da će zajedno raditi na postizanju mira pozvavši ujedno na obnavljanje kršćanskog jedinstva.

Taj događaj, međutim, nije mogao mimoići ni bivšeg kubanskog vođu i dugogodišnjeg predsjednika Fidela Castra.

Castro, kojem je 89 godina, je svoje dojmove sažeo u pismu koje je objavio državni tisak.

“Neobična važnost susreta pape Franje i Njegove Svetosti Kirila u Havani leži u činjenici da je potaknuo nadu u narodima svijeta”, napisao je povijesni vođa kubanske revolucije Castro, koji je zbog starosti i bolesti prepustio svoje mjesto na čelu Kube bratu Raulu (84).

“Mir je bio lijep san čovječanstva i težnja naroda u svakom trenutku povijesti. Tisuće komada nuklearnog oružja vise nad glavama ljudi. Spriječiti najokrutniji rat bio je nesumnjivo glavni cilj napora poglavara dviju Crkava”, napisao je Fidel Castro.

Podsjećamo kako se Fidel Castro nije oglasio u javnosti od 10. prosinca, kada je poslao pismo svom savezniku, venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru. (t. b.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!