FEŠTA ZA 30 GODINA: Sestre Peršurić, vlasnice vinarije Misal – kraljice pjenušca

Vinarija Misal u wine baru DiWine u Zagrebu proslavila je 30. godina postojanja i uspjeha svojih pjenušavih vina.

Prijatelji, poslovni partneri, predstavnici medija i članice Udruge Žene i vino (WOW), koja je bila i suorganizator događaja, uz ugodnu glazbu uživali su cijelu večer u njihovim najnagrađivanijim pjenušcima u proteklim godinama.

Vlasnice vinarije sestre Peršurić na početku večeri  predstavile su pjenušava vina kojima se posebno ponose. Počelo je uz njihov najpoznatiji pjenušac Misal Millennium brut koji se točio iz 6-litarske boce zvane Metuzalem. Pjenušac  na bazi Malvazije istarske dobio je brojne nagrade, a možda najveća je ona trofejna iz 2021. sa Glass of Bubbly natjecanja. Kušalo se i dva vrlo popularna pjenušca Misal Prestige extra brut i Misal Blanc de noirs brut, ali i dva ovogodišnja trofejna pjenušca sa natjecanja u Londonu.

Oba pjenušca su ružičasta i to sestre posebno veseli, jer su tako visoko nagrađeni pjenušci koji se inače smatraju usputnim pićima u ljetnim večerima. No njihov Misal Royal brut proizveden iz Pinota crnoga i Misal Rouge demi sec proizveden na bazi Terana uz Muškat ružu porečku i Malvaziju istarsku,  nisu usputna pića već pravi užitak. Na kraju su vlasnice vinarije Katarina i Ana, okupljenima predstavile prvi put u Zagrebu njihovog Mistera.

To je pjenušac koji se servira uz razno voće a proizveden je u povodu proslave  30. godišnjice. Kombinacija je to Pinota crnog i Malvazije istarske uz dodatak Teranina. Prvotno je bio zamišljen kao pjenušac kojim će se vinarija Misal približiti novim mladim punoljetnim potrošačima koji tek ulaze u vinski svijet upravo kroz razne koktele na bazi pjenušaca i vina.

No kako je za njime vrlo brzo krenula potražnja sestre su odlučile da ovaj pjenušac bude njihov 12. u paleti te zbog ograničene proizvodnje odabiru mjesta na čijim će se vinskim kartama taj pjenušac naći.

Da paze na svaki detalj i da su i najsitnije stvari bitne, dokazale su sestre Peršurić i s izborom slastica.  Moglo se kušati keksiće Miscotti koji nose naziv Mister upravo po njihovom pjenušcu, a koje su kreirale zajedno sa Mirtom Atilijom vlasnicom Miscottija. Miscotti keksi postali su nezaobilazni dio njihovih degustacija u slanim i slatkim varijantama.

Da su znanje i znanost sastavni dio njihovih pjenušaca to uvijek ponosno ističu, a  Misal team ima opet jednog dr.sc. u svojim redovima. Doktorica  Ana Peršurić Palčić  svoja istraživanja posvetila je tom malom dijelu vinskog svijeta jer  je prva osoba koja je doktorirala na temu pjenušavih vina na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: R. Karaman, Arhiva WOW