FBI NA TRUMPOVOM IMANJU: Tražili povjerljive dokumente o nuklearnom oružju

Sada je i službeno – agenti najpoznatije američke obavještajne agencije upali su u dom Donalda Trumpa zbog sumnji da je bivši američki predsjednik ukrao dokumente o nuklearnom naoružanju.

Izvor: Media servis

Dok Trump ovaj događaj naziva političkom odmazdom, Ministarstvo pravosuđa SAD-a zatražilo je od suca da objavi nalog o pretresu.

FBI je na imanju bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa tražio povjerljive dokumente o državnom nuklearnom naoružanju, objavio je The Washington Post, no ne zna se jesu li takvi spisi pronađeni. Glavni državni tužitelj Merrick Garland izjavio je kako je od suca istrage zatražio da otkloni oznaku tajnosti, odnosno da objavi nalog kojim se odobrava pretraga Trumpovog odmarališta. Razlog su, tvrdi, objave bivšeg predsjednika, okolnosti, ali i veliki javni interes.
“Bivši predsjednik je istoga dana potvrdio da se provodi pretraga što je njegovo pravo. Primjerci naloga za pretragu i potvrde o zaplijenjenim dokazima istoga su dana uručeni pravnom zastupniku bivšeg predsjednika. Nalog je potvrdio Savezni sud nakon što je utvrđen opravdani razlog. Potvrda o zaplijenjenim dokazima mora se ostaviti vlasniku prostora koji se pretražuje.”

Motiv za objavu naloga bile su i prijetnje agentima FBI-a, a posljednja napeta situacija dogodila se jučer u Ohiju. Naime naoružani muškarac je pokušao ući u Ured savezne policije u Cincinnatiju, no spriječen je te ubijen u policijskoj potjeri. Poručnik Nathan Dennis iz policije savezne države Ohio:

“Tijekom poslijepodneva policijski službenici pokušali su razriješiti situaciju pregovorima, no oni su propali. Tada su policajci poduzeli mjere te upotrijebili silu kako bi priveli osumnjičenika. On je pružio otpor upotrijebivši vatreno oružje pa su tada policajci zapucali na njega.”

Podsjetimo, dolazak istražitelja na Floridu bio je presedan – nikada do sada nije obavljen pretres doma nekog bivšeg predsjednika. Riječ je o istrazi kojom se želi utvrditi je li Trump, nakon što je u siječnju prošle godine napustio Bijelu kuću, iz nje ilegalno odnio važne dokumente. Ako jest, počinio je savezni zločin. A probleme sa zakonom imaju i drugi Trumpovi suradnici. Bivši savjetnik Bijele kuće Peter Navarro poručio je kako bi on, prema tumačenju Ministarstva pravosuđa, trebao imati apsolutni imunitet te želi znati zašto se to promijenilo.

“Ja sam jedini visoki savjetnik Bijele kuće u povijesti ove Republike koji je bio kazneno optužen na ovakav način. Ovime je srušena 50 godina duga praksa.”

Američko pravosuđe steže obruč oko Trumpa koji je dan ranije odbio svjedočiti u istrazi New Yorka u procesu u kojem se njegova organizacija sumnjiči da je lagala i navodila vlasti na krive podatke kako bi dobila poslove i ostvarila porezne olakšice. Tvrdio je da je nevin, no nije htio odgovarati na pitanja suda te kao razlog naveo ustavno pravo da ne optuži samog sebe.