FANTASTIČAN USPJEH: Lena Stojković svjetska taekwondo prvakinja

Fantastična Lena Stojković iz splitskog Marjana postala je svjetska prvakinja u taekwondou te tako Lijepom našom zatvorila svjetsku smotru u meksičkoj Guadalajari.

Izvor: Media servis

Sa samo 20 godina Lena je u istoj godini postala svjetska i europska seniorska prvakinja, štoviše, obranila je naslov prvakinje Europe u Manchesteru u svibnju da bi sad dvostrukom naslovu najbolje u Europi pridružila i naslov svjetske prvakinje.

Lena je kao druga nositeljica kategorije do 46 kilograma bila slobodna u prvom kolu dok je u drugom slavila bez borbe diskvalifikacijom protivnice. Prave borbe za Lenu su krenule u osmini finala pobjedom protiv Ukrajinke Viktorije Nahurne s 2:0 u rundama s uvjerljivih 6:0 i 7:1. U četvrtfinalnoj borbi za odličje Lenu je čekala izvrsna Kineskinja, izuzetno visoka, eksplozivna i borbena, ali je Lena iako ima samo 20 godina u maniri iskusne i prekaljene prvakinje sigurne odvela borbu do 2:0 u rundama u svoju korist odnosno dva puta po 3:0 rezultatski.

Lena i trener Veljko Laura Šišo ostali su čvrsto fokusirani, smireni, na zemlji i u polufinalu uvjerljivo preskočili još jednu prepreku, Kolumbijku Andreu Ramirez Vargas, još jednom s 2:0 u rundama, točnije s 3:1 i 8:2. Finalni klasik između Lene i Turkinje Rukiye Yildirim, vlasnice čak osam velikih odličja trebao je ponuditi dramu, a na koncu je ponudio Leninu dominaciju koja je s novih 2:0 u rundama deklasirala Turkinju s 5:0 i 10:5 po rundama. Tako je Lena do naslova svjetske prvakinje stigla dominantno, bez izgubljene runde.

Hrvatska je nastup na svjetskom prvenstvu završila s dvije medalje i čak sedam petih mjesta te je uz mrvicu sreće mogla upisati svoje rekordno svjetsko prvenstvo jer je nekoliko sportaša za dlaku ostalo bez medalje poput Matee Jelić, Brune Duvančić, Lovre Brečića, Marka Golubića…

Ujedno je ovo za splitski taekwondo klub Marjan rezultatski najuspješnije svjetsko prvenstvo u povijesti. Dvije medalje osvojile su i sestre Zaninović 2013. također u Meksiku u Puebli, ali tada se radilo o srebru i bronci.