FACEBOOK “KRIMIĆ”: Đakovčana ucjenjivala zbog virtualnog seksa – slala fotke njegovim prijateljima

komp, žene

Koliko će mu problema donijeti virtualni seks s nepoznatom ženom jedan 40-godišnjak iz sela nedaleko od Đakova nije mogao niti sanjati, jer je sve otišlo i do ucjene.

Potvrdio je prijateljstvo zgodnoj, novoj prijateljici na društvenoj mreži Facebook, iako ju nije osobno poznavao, piše Glas Slavonije.  Prošlo je neko vrijeme i oni su se poigrali seksa, ako se to takjo može reći, putem interneta, odnosno kamere.

Nije mogao ni slutiti kako druga strana sve snima i priprema svoju akciju u kojoj će on postati žrtva.

“Zahtjev za prijateljstvom u početku sam ignorirao, no ona je bila uporna, pa sam prihvatio. Razmjenjivali smo u početku poruke poput one “znamo li se odnekud?”, na što je odgovarala da se ne poznajemo, razmijenili smo mnogo poruka i sve su bile na hrvatskom jeziku. Malo-pomalo, ostvaren je kontakt, a dalje znate – ispričao je muškarac – žrtva za Glas Slavonije, i nastavlja:

“Stizale su mi poruke da će, ako se ne javim u roku od 30 sekundi, moje eksplicitne fotografije objaviti. Lijepila ih je prijateljima uz komentare. Odmah sam je blokirao, a obratio sam se za pomoć Centru za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) u Đakovu, odnosno Daliboru Vlahi koji je ubrzo uklonio sve sporne sadržaje. Ubrzo je ušao u trag drugoj strani, te otkrio gotovo nevjerojatne pojedinosti.

“Shvatio sam da je riječ o ucjeni te da je situacija izvan svake kontrole. U samo tri do četiri minute njegove su fotografije počele obasipati njegove prijatelje na Facebooku koji su ga počeli nazivati. Nakon 30-ak minuta prikupljanja informacija, a nije do njih bilo teško doći, krenuo sam na uklanjanje sadržaja, eksplicitne fotografije i brisanje profila koji su to radili”, pojašnjava Vlaho. “Krenuo sam dalje istraživati i saznao nešto nevjerojatno – imali su stotinjak povezanih računa kojima se koriste za nagovaranje žrtava na videopozive, potom ih snimaju i onda ucjenjuju, a zatim sav sadržaj i objave na Facebooku.”

Otkrili su, kaže Vlaho, da je riječ o grupi koja se predstavlja kao aktivisti u borbi protiv pedofilije (?!).

“Ova je grupa izvan svih okvira borbe protiv nasilja i pedofilije. Postupcima ove grupe već je počinjeno nekoliko samoubojstava u EU, jer su na Facebook stavljali fotke, puno ime i prezime žrtava, nazivali ih pedofilima, iako oni to nisu bili. Metode kojima se koriste ovakvi aktivisti ni u kojem slučaju ne pomažu u borbi protiv pedofilije niti mogu pomoći u otkrivanju identiteta onih koji čine takva neljudska i teška djela protiv najvitalnijeg dijela zajednice, naše djece – ističe Dalibor Vlaho, te upozorava: “Nažalost, uspjeh ovakvih aktivista najviše ovisi o samim žrtvama koje se, iz nekih samo sebi poznatih razloga, odvaže na videopozive i virtualni seks. Neznanje nije opravdanje i nismo u osnovnoj ili srednjoj školi gdje možemo ispraviti negativnu ocjenu. U ovakvom okruženju posljedice ostaju trajne, ili pak završe na najgori mogući način”.

Nažalost, ovo je samo jedna u nizu prijevara na internetu, odnosno društvenim mrežama, pa CEPN ima pune ruke posla. S druge strane, uz porast broja ovakvih slučajeva rastu i troškovi, a Centar nema izvor stalnog financiranja.

“CEPN nije Vladina organizacija koja može donositi odluke koje bi mogle biti od pomoći u borbi protiv ovakvih napada, niti sudjeluje u financijama kao druge organizacije, stoga su nam resursi premali, ali rezultat prevelik. Ne možemo prihvatiti svaki “poziv u pomoć”, jer jednostavno nemamo resurse – vrijeme, novac, opremu, ljude, a ni privatno nemamo dovoljno novca da sve pokrijemo. Zabilježili smo strašne rezultate i osim onih koji imaju golema sredstva za istu svrhu, samo nitko ne gleda detalje – sa žalošću konstatira Dalibor Vlaho za Glas Slavonije.