EVO DAROVA: Vlada donijela odluku o povećanju minimalne plaće

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vlada je izmijenila i Zakon o minimalnoj plaći te usvojila uredbu o visini.

Piše: Željka Gulan (Media servis)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pritom istaknuo: “Dakle, idemo sa povećanjem od 5% isto kao što je to bilo lani na ukupan iznos od 3439 kuna, dakle neto minimalna plaća 2752 kune, a to je skoro 43 posto prosječne bruto plaće” pojasnio je Plenković.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je da je ovaj paket mjera oko minimalne plaće rezultat dogovora s partnerima. Ovo je drugi put da dižemo minimalnu plaću, ponovio je i Pavić.”Od 2013. do 2016. minimalna plaća je rasla bruto za 135 kuna, a u mandatu ove Vlade smo je povisili za 319 kuna”, rekao je Pavić.

Otkrio je i da nas to po udjelu minimalne plaće u prosječnoj smješta negdje u sredinu tablice Europske unije. “Od 2013. do 2016. minimalna plaća rasla je bruto za 135 kuna, a u mandatu ove vlade povisili smo je za 319. Također, time ćemo povisiti udio minimalne plaće u prosječnoj na 42,9% što nas smješta negdje u sredinu tablice Europske unije. Neke države imaju više neke niže, Njemačka ima nešto niže, Velika Britanija ima 44 posto, istočni blok je lošiji od nas, Slovenija je bolja, ali ukupno smo negdje u sredini Europske unije. Svjesni smo da minimalna plaća je i dalje apsolutno malena i da nije dostatna za dostojan život i zato je upravo cilj da udio minimalne plaće u prosječnoj povisimo na 50%, a kako bi to mogli ostvariti prvenstveno moram ostvariti radna mjesta u industrijama koji imaju radno intenzivna industrija.”

Da bi ostvarili ovaj prijedlog moramo ostvariti radna mjesta u radno intenzivnim industrijama koje se bave proizvodnjom drva, kože, tekstila, metala, rekao je Pavić i naglasio je da su upravo zbog toga izradili i paket mjera u dijalogu s poslodavcima.

“Paket mjera unutar kojeg će se obračun osnovice, doprinosa na osnovicu za minimalnu plaću smanjiti za 50 posto. Na taj način ćemo dići neto plaću za 131 kunu, a ukupan trošak poslodavcu za tu minimalnu plaću pada za 104 kune, odnosno s 3.839 na 3.735 kuna”, rekao je Pavić.

Olakšicu će moći koristiti samo oni koji su isplatili minimalnu plaću u prosincu ove godine i 12 mjeseci prije. Ministar financija Zdravko Marić predstavio je mjere za poduzetnike i rekao da ovim izmjenama smještaj i prehrana sezonskih radnika više neće biti oporezivi čime se poduzetnici rasterećuju, a radnicima raste plaća. Nadovezala se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

“Mislim da je važno da su ove mjere donesene kao jedan zajednički paket, međusobno se nadopunjuju i povezane su i usmjerene na smanjivanje troškova poslodavaca, dakle jačanje njihove konkurentnosti. Istodobno djeluju i u korist radnika, kako u dijelu minimalne plaće tako i u dijelu ovoga što je opisao ministar Marić, a povećat će zasigurno mogućnost zapošljavanja”, rekla je Dalić.

Komentiraj