EVAKUIRANE TUHELJSKE TOPLICE: U bolnici je završilo 15 osoba – stiglo objašnjenje

Nemili događaj u Tuheljskim toplicama iz kojih su evakuirani posjetitelji, a iz centra 112 potvrdili su da se vjerojatno radi o curenju klora.

“Ljudi su osjetili kemikalije uu zraku, kod nekih su se pojavili plikovi na koži. Dojava na 112 bila je u 18:15 od spasioca, a sada su svi oko i unutar Toplica evakuirani”, rekli su za Dnevnik.hr u Centru 112.

Iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe rekli da na terenu imaju osam vatrogasaca.

Ravnatelj bolnice u Zaboku Tihomir Vančina rekao je da je u bolnicu zaprimljeno 15 osoba od kojih je jedna smještena na odjel u jedinicu intenzivnog liječenja.

“Od 15 osoba, jedna osoba je maloljetna (15) i nije respiratorno ugrožena”, rekao je Vančina.

Objasnio je da jedna osoba ima većih teškoća s disanjem pa je na intenzivnom odjelu hospitalizirana iz mjera predostrožnosti. Od ostalih pacijenata dvoje je na kisiku. Većina pacijenata koji su pristigli u bolnice su turisti iz Slovenije, Italije i Nizozemske.

Osobe su se prema ranijim informacijama većinom žalile na respiratorne i kožne smetnje, čak i opekline.

Sve ekipe Hitne medicinske službe Krapinsko-zagorske županije su bile na terenu. U toplice su stigli i vatrogasci, policija i svi inspektori – zaštite okoliša, sanitarna inspekcija i vodopravna inspekcija.

Nakon što su danas poslijepodne evakuirane Terme Tuhelj, iz toplica su objasnili što se dogodilo.

“Oko 18 sati dostavljač kemikalija dostavio je natrijev hiperklorid kojeg koristimo za obradu bazenske vode koju skladištimo u strojarnici bazena. Prilikom dostave dostavljač je greškom usipao kiselinu PH- (minus) te je u trenutku došlo do kemijske reakcije u zraku koja se počela širiti prostorijama prema saunama i wellness centru.

Moramo napomenuti da situacija nema veze s bazenskom vodom. Odmah smo postupili u skladu s protokolom za nesreće i počeli s evakuacijom. Voditelj tehničkog odjela bio je na mjestu nesreće u svega par minuta te je zajedno s ostalim djelatnicima preventivno postupio u skladu sa svim protokolima. Suosjećamo s nastalom situacijom.

Naši djelatnici odlično su se snašli u navedenoj situaciji što je i rezultat naših čestih vježbi evakuacija i spašavanja te zahvaljujući tome nije došlo do ozbiljnijih posljedica na zdravlje gosti. Prema našim saznanjima 11 osoba je odvezeno na hitnu pomoć od čega je 1 osoba od njih na intenzivnoj njezi, ali van životne opasnosti te 5 osoba na kisiku. Prostor se već prozračio i nema više nikakve opasnosti za goste. Sutra će resort normalno funkcionirati”, izjavio je direktor Terma Tuhelj, Vasja Čretnik.