EVAKUACIJA CIVILA: Rusi će zbog toga prekinuti vatru u dva grada

Tijekom vikenda trebali bi se nastaviti pregovori Ukrajine i Rusije, najavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Izvor: Media servis

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je spreman razgovarati o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uvjeti koje je postavio na početku sukoba. Nada se da će Ukrajina zauzeti “razumnu i konstruktivnu” poziciju u idućem krugu pregovora, priopćio je Kremlj.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je od 8 sati po lokalnom vremenu nastupio prekid vatre u Mariupolju i u Volnovahi kako bi se otvorili humanitarni koridori za evakuaciju civila koje su dogovorili ruski i ukrajinski pregovarači. Zbog ruske invazije na Ukrajinu i Bruxellesu su se sastali ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg opisao je ovaj napad kao najgoru vojnu agresiju u Europi u proteklim deseteljećima. Odbacio je zagovaranu opciju – zabrane leta nad Ukrajinom.

“Jasno smo poručili kako se nećemo uplitati u rat u Ukrajini. Ni na tlu, niti na nebu. Jedini način da održimo zonu bez letenja nad Ukrajinom jest da pošaljemo avione NATO saveza nad ukrajinski prostor i srušimo ruske avione.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij sinoć je oštro kritizirao NATO jer nije uveo zonu zabrane leta nad Ukrajinom. Rekao je NATO dao zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje ukrajinskih gradova i sela.

“Vjerujemo da su zemlje NATO-a stvorile narativ da bi zatvaranje neba nad Ukrajinom izazvalo izravnu agresiju Rusije protiv NATO-a. To je samo hipnotiziranje onih koji su slabi, nesigurni iznutra, unatoč činjenici da posjeduju oružje višestruko jače od onoga koje imamo mi”, rekao je.

Dodajmo kako su ministri vanjskih poslova G7 izdali zajedničku izjavu u kojoj navode da će se Rusija suočiti s daljnjim “oštrim sankcijama” zbog svoje invazije na Ukrajinu, prenosi Guardian. “Nastavit ćemo uvoditi daljnje stroge sankcije kao odgovor na rusku agresiju, koju je omogućio Lukašenkov režim u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju da zaustavi svoje napade, posebno u neposrednoj blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana”, poručili su čelnici.