EUROSTAT UTVRDIO: U svim zemljama Europske unije žene žive duže!

Ilustracija (Pixabay.com)
Ilustracija (Pixabay.com)

Najnovija istraživanja Eurostata kažu kako u EU broj žena premašuje broj muškaraca, žene u svim zemljama EU žive duže, a na 100 muškaraca dolazi 105 žena.

Najveći je “višak” žena u Latviji, gdje živi čak 18 posto žena više nego muškaraca, te u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

U istraživanju se kaže kako je očekivani životni vijek žena u EU 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškaraca 77,9 godina.

No postoje i velike razlike među zemljama, pa tako žene u Latviji i Litvi žive čak desetljeće duže od muškaraca, a u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Nizozemskoj žive četiri godine duže od muškaraca.

Žene i ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu, dok oslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Čak se 80 posto žena i svega trećina muškaraca svaki dan bavi spremanjem hrane. Najmanje su u kuhinji Grci i Talijani, tek svaki deseti, dok je u kuhinji čak 50 posto Šveđana.

Četvrtina muškaraca i svega 16 posto žena ima svaki dan zapaljenu cigaretu. Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU, a od njih češće umiru muškarci.