EUROPSKI PARLAMENT: Izglasava se 37 milijardi eura za borbu protiv posljedica koronavirusa

Europski parlament danas zasjeda u izvanrednim okolnostima. Po prvi puta u povijesti Parlamenta, zastupnici će elektronički glasovati i odlučivati o aktiviranju 37 milijardi eura pomoći državama članicama u borbi protiv nezapamćene krize izazvane virusom COVID-19, priopćio je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol. 

“Privremeni alternativni postupak daljinskog glasovanja održat će se putem elektroničke pošte, a zastupnici će prvo odlučivati o uvrštavanju novih točaka na dnevni red plenarne sjednice, dok se izglasavanje izvanrednih mjera očekuje u kasnim večernjim satima.

Glavna točka dnevnog reda bit će „Investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus“, riječ je o planu kojim Europska unija državama članicama na raspolaganje stavlja 37 milijardi eura iz strukturnih fondova. Novac je to koji se već nalazi unutar trenutnog financijskog okvira. Zemlje neće morati vratiti dio stope predfinanciranja, što proračunima država članica u ovom trenutku omogućava veću likvidnost i pokretanje projekata usmjerenih za borbu protiv ugroze javnog zdravlja. Od tog iznosa, Hrvatska može računati na ukupno 1,16 milijardi eura.

Komentirajući današnju izvanrednu sjednicu Europskog parlamenta, hrvatski zastupnik Tomislav Sokol istaknuo je kako će podržati mjere „prve pomoći“ koje je Komisija predložila. No, istovremeno je pozvao sve institucije EU na veći angažman te pokazivanje europske solidarnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa protiv koje se trenutno borimo, ali i gospodarske pandemije koja nam predstoji. – Europljani su trenutno u svojim domovima, svjesni teške situacije, a i onoga što nas tek čeka kad pobijedimo pandemiju. Gospodarstvo smo zaustavili u nekoliko tjedana, ali će nam trebati godine za oporavak. Europska unija mora uliti optimizam i vratiti povjerenje svojih građana. Ovih 37 milijardi eura je dobra ‘prva pomoć’, ali moramo raditi i na novim mjerama. Za pravi oporavak ćemo trebati i više od novca – rekao je Sokol.

Europski parlament odlučivat će danas i o financijskoj pomoći državama članicama, ali i onima koji pregovaraju o pristupanju Uniji, zbog izvanredne situacije u njihovim zdravstvenim sustavima. S postojećim instrumentima, Europskoj komisiji su ruke vezane i ne može odgovarajuće djelovati na hitne izazove na području javnog zdravlja.

Stoga je jedan od instrumenata koje Komisija predlaže proširivanje područja primjene Fonda solidarnosti EU koji je dosad bio usredotočen isključivo na prirodne katastrofe. – Zabrane izvoza medicinske opreme između zemalja Unije su nedopustive. Europske zemlje moraju dijeliti medicinsko znanje, ljude i opremu te u budućnosti stvoriti zajedničku zdravstvenu politiku. Uvjet opstanka europskog projekta je solidarnost i u ovim teškim trenucima je moramo pokazati, – rekao je Sokol koji će podržati izmjenu Uredbe.

Prema očekivanjima, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli bi trebao objaviti kako su izvanredne mjere usvojene u četvrtak navečer, nakon 22 sata”, stoji u priopćenju zastupnika Sokola.