EUROPSKI DUŽNOSNICI UPOZORAVAJU: Novčanice od 500 eura silno pomažu kriminalcima i teroristima

Frans Timmermans iz Europske komisije
Frans Timmermans iz Europske komisije

Neki europski dužnosnici tvrde da novčanica od 500 eura olakšava kretanje kriminalcima. Kako je to moguće, objašnjavaju činjenicom da mnogi stanovnici eurozone misle kako takva novčanica uopće ne postoji.

Prema mnogim izvorima njome se naime prije svega koriste samo kriminalci, a nedavno je potvrđeno kako je omiljeno platežno sredstvo i među teroristima.

Razlog je praktične naravi. Nekoliko novčanica od petsto eura omogućuje obavljanje niz poslova, a ne moraju se nositi „ vreće novca“.

Nakon terorističkog napada u Parizu, istraga je pokazala da su se napadači koristili upravo „petstoticama“, kojih je u opticaju svakim danom sve više.

„Praćenje novca i presijecanje resursa koje koriste u svojim zločinačkim napadima jedan je od načina da ih se spriječi. Ako ih se udari po džepu, neće moći putovati, kupovati oružje i kriti se u našim gradovima sijući strah i mržnju“, izjavio je Frans Timmermans iz Europske komisije.

Konačno, EK planira i jače kontrole u poslovanju virtualnim novcem poput bitcoina i prepaid kartice. Nitko ne smije više biti anoniman u obavljanju financijskih transakcija. (g. i.)

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!