EUROPSKA TUŽITELJICA: U Hrvatskoj smo dosad spriječili štetu od 60-ak milijuna eura

Odlukom Europskog vijeća od 28. srpnja 2020. Tamara Laptoš imenovana je europskom tužiteljicom u Uredu Europskoga javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj, gdje je počela raditi 1. rujna te godine i od tada niže uspjehe u borbi protiv prijevara, korupcije, pranja novca i prekograničnih prijevara u području PDV-a.

Nakon gotovo dvije godine rada rezultati koje je postigao EPPO vrlo su dobri, pogotovo kad govorimo o Hrvatskoj, o čemu je novinar Lidera razgovarao s europskom tužiteljicom Laptoš, koja najviše radnog vremena provodi u sjedištu Ureda u Luxembourgu, a manji dio na njegovoj zagrebačkoj adresi.

“Nas prvih dvadeset dvoje izabranih europskih tužitelja na početku rada trebalo je donijeti niz propisa potrebnih za funkcioniranje toga nadnacionalnoga tužiteljskog ureda s hibridnom strukturom u dvadeset dvije države članice EU-a. To je bilo vrlo izazovno i zahtjevno jer smo tužiteljsko postupanje trebali uskladiti s dvadeset dva različita pravna sustava pristupajućih država članica. EPPO je mjerodavan za kaznena djela počinjena nakon 20. studenoga 2017., kad je Uredba stupila na snagu, pa smo nakon operativnog početka rada zaprimili mnogo obavijesti o predmetima na kojima se već radilo u nacionalnim tijelima….

Rok za donošenje odluka u tim predmetima, kad zaprimimo obavijest od odgovornoga nacionalnog tijela, samo je pet dana. U tih pet dana europski delegirani tužitelj ima rok od dva dana za donošenje odluke o preuzimanju odnosno nepreuzimanju predmeta, a preostala tri dana Stalno vijeće, u kojem su tri europska tužitelja, mora donijeti odluku: ili potvrditi odluku europskoga delegiranog tužitelja ili ga uputiti da preuzme predmet ako je odlučeno da se on ne preuzme.

U ove gotovo dvije godine rada europski delegirani tužitelji napravili su popriličan posao… “Općenito gledano, doista sam zadovoljna EPPO-ovim rezultatima u cjelini. Godišnje izvješće o radu objavljeno 1. ožujka pokazuje da su rezultati doista impresivni. To je prvo cjelovito izvješće o ​EPPO-ovu radu i odnosi se na cijelu 2022. godinu. Ono koje je objavljeno za 2021. odnosilo se na rad u samo sedam mjeseci. Kad govorimo o podacima za 2022., vidljivo je da smo otvorili 865 istraga, s tim da ih je na kraju godine ostalo aktivno 1117.

Šteta u svim tim predmetima procjenjuje se na 14,4 milijarde eura. Također je važan podatak i o gotovo 360 milijuna eura blokirane imovine. Kad taj podatak stavite u korelaciju s EPPO-ovim proračunom za 2022., koji iznosi 51,1 milijun eura, ispada da smo blokirali vrijednost sedam svojih proračuna. Zato smatram da je EPPO institucija koja se EU-u isplati i u koju se isplati ulagati”.

A u Hrvatskoj? “Možemo biti jako zadovoljni radom europskih delegiranih tužitelja u Hrvatskoj. Prošle godine pokrenuli smo 23 istrage, 2021. bilo ih je osam, s time da ih je na kraju prošle godine ostalo 26. Procijenjena šteta iznosi 324 milijuna eura. Lani smo također blokirali imovinu vrijednu 400 tisuća eura, a posebno je važno istaknuti u izvješću i osam optužnica koje smo podignuli prošle godine, od kojih je doneseno šest osuđujućih presuda. Tim presudama spriječena je šteta od 60-ak milijuna eura za proračun EU-a jer su EPPO i druga mjerodavna tijela pravodobno reagirali.

Podsjećam da je EPPO-ov godišnji proračun od 51,1 milijun eura, znači da ga je samo u Hrvatskoj opravdao. Nadalje, usporedimo li tih šest osuđujućih presuda u Hrvatskoj s onih ukupno dvadeset na razini cijelog EPPO-a, mogu reći da sam vrlo, vrlo zadovoljna radom i rezultatima europskih delegiranih tužitelja koji rade u Zagrebu. To nije samo moje mišljenje nego i mišljenje kolega europskih tužitelja koji kao članovi stalnih vijeća nadziru rad i donose odluke u hrvatskim predmetima…”