EUROPI SVE TEŽE S AZILANTIMA: Zabranjeno im je na bazene zbog nedoličnog ponašanja prema ženama – nose i crvene trake

azil

Piše: Mario Milek

Sve se teže nosi Europa i njezini građani s novopridošlim migrantima i azilantima, od kojih neki stalno iskaču iz civilizacijskih regula dobrog ponašanja. I potom dolazi do raznih zabrana i sankcija.

Tako su vlasti u više europskih zemalja počele migrantima dijeliti i letke na kojima je nacrtano kako se smiju ponašati u njihovim zemljama prema ženama, djeci, na bazenu i slično. Na letcima je među ostalim označeno kako se ne smiju pipati, gurati, tuči, ni u bazenu potapati žene.

Do svega je došlo nakon što je tijekom proslave Nove godine u Kölnu prijavljeno seksualno zlostavljanje i pljačkanje oko 600 žena. Gradonačelnik Koksijdea u Belgiji izjavio je da će predložiti da se muškim izbjeglicama zabrani dolazak na bazen nakon pritužbi žena koje koriste bazen. To je izazvalo protest i neslaganje ministra za migracije. Gradonačelnik Marc Vanden Bussche je rekao:

„Žene su se žalile da ne skidaju oči s njih i da rade selfije s njima.  To eskalira. Nikada prije nismo imali nikakave pritužbe.“

Odlučio je djelovati nakon što je pozvana policija da istraži Iračanina koji je uhvatio 11-godišnju djevojčicu dok je silazila s tobogana.

Bussche, političar liberalne stranke Open VLD, predložio je jednomjesečnu zabranu. Grad je nedavno primio 300 tražitelja azila.

„U međuvremenu ćemo ih učiti o našem načinu života i objasniti im pravila na bazenu“, rekao je gradonačelnik i dodao kako se zabrana neće odnositi na žene i djecu.

Theo Francken, belgijski ministar za migracije, misli pak da ne treba kažnjavati cijelu skupinu zbog prijestupa nekolicine. Kaže: „Tražitelji azila žive o otvorenim centrima i mogu slobodno ići na plivanje. Ali, dalje ruke!“

azilanti zabrana

I njemački grad Bornheim, udaljen 30 kilometara južno od Kölna, privremeno je zabranio muškim izbjeglicama da dolaze na bazen zbog pritužbi o seksualnom uznemiravanju. I uprava gradskog bazena u Medlingu pokraj Beča zabranila je ulaz na bazene osobama migrantskog podrijetla, pišu austrijski mediji. Direktor Robert Meier je objasnio da migranti ne smiju sami na bazen, već samo u pratnji.

„Kada sam rekao ljudi migrantskog podrijetla mislio sam prije svega na maloljetne izbjeglice. Zaposlenici bazena ne mogu izbjeglicama objasniti pravila niti se s njima sporazumjeti, jer ne znaju jezik“, kaže Meier. „Oni maltretiraju zaposlene, ali i ulaze u svlačionice za žene, te nose na bazenu garderobu koju koriste na ulici. Isto tako su pokušali oštetiti automate.

Još su dalje otišli u Velikoj Britaniji. Tvrtka Clearsprings, koja upravlja prihvatnim centrom za podnosioce zahtjeva za azilom u Cardiffu, u Walesu, nametnulo je azilantima nošenje obavezne narukvice u boji kako bi dobili humanitarnu pomoć. Da bi mogli dobiti besplatan obrok moraju nositi crvenu narukvicu.

Iz tvrtke su izjavili da su uveli tu mjeru kako bi olakšali razvrstavanje osoba koje imaju pravo na tu pomoć u hrani i ostalih osoba zbog velikog povećanja broja podnositelja zahtjeva za azilom. Odmah su se javili oni koji su protiv takvog načina ophođenja s ljudima. Narukvice su potom maknute. Ali, sve to pokazuje kako problemi s azilantima nisu mali i kako su migranti koji i dalje dolaze veliki problem za Europu na mnogim područjima.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!