EUROPA TRAŽI SPAS: Može li veći porez na gorivo napuniti EU kasu za potrebe migranata

Wolfgang Schäuble

Još je prije tjedan dana njemački ministar financija Wolfgang Schäuble predložio posebnog porez na gorivo u svim zemljama članicama EU-a. Novac koji bi se tako skupio išao bi za troškove koji se odnose na izbjeglice, ali i za jačanje zajedničkih EU vanjskih granica. 

Tada je za „Süddeutsche Zeitung“ rekao:

Ukoliko nacionalna i europska novčana sredstva nisu dostatna, možemo dogovoriti primjerice uvođenju poreza na svaku litru goriva… U ovome trenutku moramo osigurati vanjske granice Schengena, a rješenje ovih problema ne smije se srušiti zbog ograničenih novčanih sredstava… Ako netko i nije voljan platiti, ja sam na to spreman. U tom ćemo slučaju izgraditi koaliciju onih koji to žele”.

Schäuble je potom doživio niz kritika i u njegovoj konzervativnoj stranci Kršćansko demokratske unije (CDU) i socijaldemokrata. Međutim sada, prema pisanju uglednog časopisa „Spiegel“, financiranje migranata porezom na gorivo i ideja Schäublea dobila je podršku i od potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

„Porez na gorivo, na nacionalnoj ili europskoj razini, mogao bi biti mogući izvor financija, posebno ako uzmete u obzir da su cijene goriva na rekordno niskoj razini“, rekao je Dombrovskis.

Kako je riječ o najtežoj migrantskoj krizi nakon Drugog svjetskog rata, Dombrovskis podržava Schäublea, ističući kako su Europi i te kako

neophodne nove ideje kako bi pobijedili izbjegličku krizu.

Za sada nije bilo pojedinosti koliki bi bio dodatni porez na gorivo i bi li za prikupljanje novca bio zadužen Bruxelles ili članice EU-a.

Inače valja napomenuti kako je Njemačka je u 2015. ostvarila proračunski višak od čak 12.1 milijardi, znatno veći od očekivanog, a novac će utrošiti na smještaja i integraciju izbjeglica. (p. m.)