EURO 2020: Bit će to mjesec dana čistih emocija

Utakmicom reperezentacija Turske i Italije u Rimu, danas počinje nogometni EURO 2020. Iako u mnogočemu drugačiji od dosadašnjih Europskih prvenstava, i ovaj festival Starog kontinenta u nogometu izaziva one iste emocije koje se uvijek javljaju na početku svakog velikog natjecanja.

Izvor: Media servis

U naletu tih silnih emocija, razum kod navijača obično bježi na godišnji odmor od mjesec dana, koliko EURO traje, pa se očekivanja “bildaju” svakim danom i svakim novim uspjehom nogometnih miljenika nacije. Tako se stvara plodno tlo za sjetvu neviđene euforije, ali i berbu teške depresije, pa mentalno zdravlje stanovnika onih zemalja koje sudjeluju na Europskom prvenstvu često ovisi o jednoj nespretnoj reakciji golmana njihove izabrane vrste ili ranom crvenom kartonu neopreznog stopera.

Iste, ako ne i još izraženije zakonitosti odnosa emocija i razuma za vrijeme EURA, vrijede i kod navijača u Hrvatskoj. Od izbornika Dalića i Vatrenih momaka puno se očekuje, jer je logika emocija veoma jednostavna: ako smo mogli biti drugi na zadnjem Svjetskom prvenstvu, zašto ne bismo mogli biti još bolji na Europskom! Sve ono što se događalo u protekle tri godine nakon Rusije, nevažno je i treba ovaj čas zaboraviti, jer naši su dečki, zna se, najbolji kada je to najvažnije.

Uostalom, nitko nema bolji vezni red od našeg, nitko nema lidera kakav je naš Luka Modrić. Najmanje milijun samoproglašenih izbornika – amatera točno zna koja jedanaestorica Vatrenih mora istrčati u nedjelju protiv Engleza, i ako ih Dalić ne posluša, izlaže se njihovom bijesu u slučaju neuspjeha (svima dobro poznato – “jesam li ti ja rekao”). U slučaju uspjeha, Dalić je, naravno, genijalan trener i sretni smo što ga imamo, jer on najbolje zna tko treba igrati.

Preformuliramo li na samom početku EURA 2020. glasovitu definiciju Garyja Linekera kako “je nogomet jednostavna igra u kojoj 22 čovjeka trče i natjeravaju loptu, a na kraju uvijek pobjeđuje Njemačka” u skladu sa raspoloženjem navijača u Hrvatskoj, ona glasi: “nogomet je jednostavna igra u kojoj najbolja jedanaestorica Vatrenih trče za loptom i uvijek pobjeđuju Englesku”.

To što će biti potrebno više od jedanaest Vatrenih da se Engleze baci na koljena, to što nije istina da baš uvijek Hrvatska pobjeđuje Englesku, i to što parafrazirana definicija nogometa ne spominje nikakav utjecaj protivnika na rezultat – nevažno je. Važna su samo ona jedanaestorica Vatrenih koji će istrčati na Wembley u rano nedjeljno poslijepodne.

Fiksacija na startnih jedanaest nigdje nije tako izražena kao u Hrvatskoj. Malo je u “Lijepoj našoj” onih koji su imuni na zarazu virusom EURO 2020., virusom koji nezaustavljivo očekivanja nacije od Vatrenih napuše sve do granica eksplozije. Za taj fenomen – virus nitko nikada neće pronaći adekvatno cjepivo. Jer, nikako ne zaboravite, racio je od danas uzeo mjesec dana godišnjeg odmora, a to ionako nitko neće ni primijetiti.