EU UPOZORAVA: Hrvatska gubi oko 500 milijuna eura godišnje zbog utaja i prijevara

novac, mačak, ilustracija

Čak oko 500 milijuna eura gubi godišnje Hrvatska prihoda od poreza na dodanu vrijednost. Događa se to zbog poreznih utaja i prijevara, nesolventnosti tvrtki ili pak problema unutar porezne uprave.

Izračunala je to Europska komisija, koja je iznijela i podatak da na razini EU manjak prihoda od PDV-a doseže 160 milijardi eura,piše Večernji list.

Europska komisija je pripremila i akcijski plan za zajedničko postupanje i reformu sustava PDV-a na zajedničkom tržištu.

Povjerenik za gospodarske i financijske poslove, Pierre Moscovici, kaže da je neprihvatljivo da države članice gube desetke milijardi eura u nenaplaćenim prihodima od PDV-a.

Izračunali su kako najviše novca gube Rumunjska, Litva i Malta, gotovo 40 posto, a najmanje Švedska, u kojoj je gubitak oko 1 posto.

“Sadašnji sustav izrazito je neprilagođen rješavanju problema prijevare i pogrešnih izračuna povezanih s PDV-om, a brojke se neće popraviti same od sebe. Države članice moraju se brzo dogovoriti o konačnom, na prijevare otpornom sustavu PDV-a u EU”, rekao je Moscovici.

On inače zagovara nova pravila oporezivanja da bi se ujednačio pristup pri oporezivanju domaćih i prekograničnih transakcija te uvela jednostavnija naplata PDV-a preko internetskog portala,