EU SLOŽNA O BREXITU: Sada je sve u rukama Londona

Manje od 10 dana Ujedinjeni Kraljevstvo dijeli od predviđenog izlaska iz EU-a, no i dalje je sve neizvjesno.

Izvor: Media servis

Britanskom premijeru Borisu Johnsonu jučer nije pošlo za rukom da progura svoj sporazum o Brexitu u parlamentu na glasanje pa i dalje postoje tri opcije – uređeni izlazak 31. listopada, odgoda ili čak održavanje novog referenduma.

Posljednji dogovor Johnsnona sa čelnicima EU-a bez tvrde granice na Irskom otoku, treba pretvoriti u pravni tekst koji moraju formalno podržati čelnici 27 zemalja članica Unije i prije svega britanski parlament. Odlukom predsjedavajućeg Johna Bercowa, glasanje se jučer se nije se našlo na dnevnom redu jer tvrdi da je riječ o već učinjenom. Brexit je i jedna od glavnih tema plenarne sjednice EP-a na kojoj zastupnici raspravljaju o radu i rezultatima EK na čelu s Jean Claudeom Junckerom. ‘‘Možemo se pogledati u oči jer smo napravili smo sve što smo mogli‘‘, rekao je Juncker.

“Nije moguće da ovaj parlament ratificira sporazum, prije nego što ga ratificira Westminster. Prvo London, a onda Bruxelles i Strasbourg”.Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je još jednom naglasio zašto je za Uniju novi dogovor prihvatljiv.”Jer ima podršku Irske, ima potporu Europske komisije i jer izbjegava kaotičan Brexit bez dogovora”.Da je sad sve u rukama Londona slaže se i predsjednik EPP-a Manfred Weber, no smatra da Europski parlament ne treba žuriti.”Ne vidim mogućnost da ovaj tjedan donesemo bilo kakvu odluku, EP je zadnja institucija koja mora vuče zadnji potez”.