EU SLOŽNA O BREXITU: Sada je sve u rukama Londona

Manje od 10 dana Ujedinjeni Kraljevstvo dijeli od predviđenog izlaska iz EU-a, no i dalje je sve neizvjesno.

Izvor: Media servis

Britanskom premijeru Borisu Johnsonu jučer nije pošlo za rukom da progura svoj sporazum o Brexitu u parlamentu na glasanje pa i dalje postoje tri opcije – uređeni izlazak 31. listopada, odgoda ili čak održavanje novog referenduma.

Posljednji dogovor Johnsnona sa čelnicima EU-a bez tvrde granice na Irskom otoku, treba pretvoriti u pravni tekst koji moraju formalno podržati čelnici 27 zemalja članica Unije i prije svega britanski parlament. Odlukom predsjedavajućeg Johna Bercowa, glasanje se jučer se nije se našlo na dnevnom redu jer tvrdi da je riječ o već učinjenom. Brexit je i jedna od glavnih tema plenarne sjednice EP-a na kojoj zastupnici raspravljaju o radu i rezultatima EK na čelu s Jean Claudeom Junckerom. ‘‘Možemo se pogledati u oči jer smo napravili smo sve što smo mogli‘‘, rekao je Juncker.

“Nije moguće da ovaj parlament ratificira sporazum, prije nego što ga ratificira Westminster. Prvo London, a onda Bruxelles i Strasbourg”.Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je još jednom naglasio zašto je za Uniju novi dogovor prihvatljiv.”Jer ima podršku Irske, ima potporu Europske komisije i jer izbjegava kaotičan Brexit bez dogovora”.Da je sad sve u rukama Londona slaže se i predsjednik EPP-a Manfred Weber, no smatra da Europski parlament ne treba žuriti.”Ne vidim mogućnost da ovaj tjedan donesemo bilo kakvu odluku, EP je zadnja institucija koja mora vuče zadnji potez”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!