EU POMAŽE: Novih 348 milijuna eura – izbjeglice u Turskoj dobit će i debitne kartice

Ilustracija
Ilustracija

I dok je migrantska kriza bila važna tema na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, ove godine političari jedva da su o tome prozborili. A situacija je ponovno na rubu eskalacije.

Na balkanskoj ruti raste broj ilegalnih prelazaka, Turska svakodnevno prijeti odbacivanjem sporazuma, a Bruxelles iz džepova izvlači još novca ne bi li izbjeglice ostale u Turskoj, prenosi Media servis.

Povjerenik Europske komisije za humanitarna pitanja Christos Stylianides objavio je u Bruxellesu detalje nove financijske injekcije kojom Europska unija pokušava izbjeglice zadržati u Turskoj. 348 milijuna eura bit će odmah upućeno izbjeglicama u Turskoj, i to po novom modelu.

Prvo, izbjeglice će dobiti elektronsku debitnu karticu na koju će im svaki mjesec biti prebačena gotovina. S tim novcem moći će kupiti što žele, staviti kruh na stol svojim obiteljima, osigurati im krov nad glavom, slati ih u školu, a ne biti prisiljeni slati ih da rade.

Podsjetimo, novac je samo jedan od uvjeta koje su Turci tražili za zadržavanje migranata unutar svojih granica. Još uvijek inzistiraju na trenutačnom ukidanju viza i prijete da će u suprotnom odustati od dogovora. U međuvremenu, Europa strepi od nove navale, a zemlje na tzv. balkanskoj ruti užurbano se pripremaju. Statistike pokazuju da je u posljednja dva mjeseca porastao pokušaj nezakonitih prelazaka srpsko – hrvatske granice.

Naime, trenutno se u Srbiji nalazi oko 5.000 izbjeglica. Većina su državljani Pakistana, Afganistana i Iraka, koje mađarske vlasti ne primaju i vraćaju ih u Srbiju, nakon čega oni pokušavaju ilegalnoprijeći hrvatsko-srpsku granicu. Uskoro će ih tamo čekati nova tura uvježbanih mađarskih specijalaca naoružanih pištoljima s pravim mecima, suzavcem i palicama. Tijekom nedavnog susreta u Beogradu, srbijanski premijer Aleksandar Vučić mađarskom kolegi Viktoru Orbanu zahvalio je na pomoći.

“Srbija nema problem, mi smo od Mađarske već dobivali opremu i policajce na granici prema Makedoniji. Nemamo nikakvih problema da tu suradnju produžimo tako što će nam mađarski policajci pomagati na granici s Bugarskom. To su ekonomski migranti i to su ljudi koji počinju praviti probleme”, kazao je Vučić.

U Mađarskoj je u tijeku agresivna kampanja premijera Viktora Orbana uoči referenduma 2. listopada, na kojem će se odlučivati o prihvaćanju europskog sistema kvota za migrante. Prema planu Europske komisije, koji Orban ne prihvaća, Mađarska bi trebala prihvatiti 1.300 izbjeglica iz Sirije, Iraka i Eritreje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!