EU IMA PLAN ZA VIŠE CJEPIVA: Ali, pita zašto Rusija nudi milijune doza a nema ga ni za sebe

U Europu stižu nove doze cjepiva i novi zahtjevi za odobrenjem cjepiva. Japan se odvažio na kampanju cijepljenja da bi se zaštitio prije Olimpijskih igara, a Izrael uvodi COVID bedževe kojima će razlikovati cijepljene od necijepljenih.

Izvor: Media servis

Europska unija potpisala je drugi ugovor s Modernom kojim je dogovoreno dodatnih 300 milijuna doza tog cjepiva. Američka farmaceutska kompanija Johnson&Johnson predala je pak zahtjev za odobrenje svog cjepiva, a konačna odluka Europske agencije za lijekve očekuje se u ožujku.

Europska komisija predložila je hitne mjere za pripremu Europe na nove sojeve koronavirusa. Novi plan za bio-obranu prezentirala je čelnica komisije Ursula von der Leyen.

”Da bi mogli brže prepoznati nove inačice virusa, moramo znati više o aspektima ovog virusa da bismo se mogli boriti protiv njega. Znanost mora prilagoditi postojeća cjepiva. Trebaju nam dobro organizirana klinička ispitivanja i zato danas pokrećemo Europska mrežu kliničkih ispitivanja. Moramo omogućiti Europskoj agenciji za lijekove da ubrza odobrenje cjepiva i proizvodnih mjesta te moramo povećati masovnu proizvodnju novih, ali i postojećih cjepiva.”

Japan je započeo s cijepljenjem i to s prvom etapom u skopu koje se cijepi medicinski sektor, kako bi ih zaštili prije Olimpijskih igara. Proces odobrenja cjepiva u Japanu zaostaje za zapadnim zemljama jer se tamo traže dodatna klinička ispitivanja. Prvo cjepivo koje je odobreno je ono Pfizera i BioNTecha te su upravo s njihovim dozama krenuli u kampanju cijepljenja.

Izrael kreće u projekt takozvanih COVID bedževa kojima će označavati cijepljene građane. Ta zemlja prednjači u svijetu po broju cijepljenog stanovništva. Cijepljeno je čak 40 posto Izraelaca.Slijedom takvog postotka objavili su i raspored izlaska iz treće karantene. Od nedjelje će početi s otvaranjem teretana, trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.

No građani će moći posjećivati navedene objekte ovisno o boji pripadajućeg COVID bedža. Oni koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva ili su preboljeli koronu, dobit će zeleni bedž i jedini su koji će moći uživati u sportskim i kulturnim priredbama, restoranima i teretanama.

Švedska je, strahujući od trećeg vala epidemije koronavirusa, pripremila niz novih epidemioloških mjera. ”Situacija nas zabrinjava zbog novih sojeva virusa” poručila je švedska ministrica zdravlja Lena Hallengren.

”Novim prijedlozima pripremamo se za različite scenarije. Prijedolzi obuhvaćaju mjere koje će se provoditi ovisno o broju novozaraženih. Dakle, i dalje postoji opasnost pogoršavanja stanja, što može dovesti do zatvaranja dijela švedskog društva.”

Jedna od opcija zatvaranja uključuje čak i zabranu pristupa javnim parkovima.

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen komentirala je i lov na rusko cjepivo. “Pitanje je zašto Rusija teoretski nudi milijune doza cjepiva, a ne napreduje dovoljno brzo u procjepljivanju vlastitog stanovništva. To pitanje zahtijeva odgovor”.

Rusija do sada, naglasila je, nije zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA). “Ako to naprave, moraju dostaviti sve podatke i podvrgnuti se kontroli kao i ostali. Osim toga, proizvodnja se ne odvija u EU-u i zato se mora obaviti inspekcija na mjestu proizvodnje jer moramo imati stabilne proizvodne standarde”, rekla je Ursula von der Leyen.

Komentiraj