ESIH O CENZURI: I Plenkoviću su brisane objave – jedan državnik si to ne smije dopustiti!

bruna esih

Posljednji radni dan Sabora u jesenskom zasjedanju zastupnici su trebali početi glasovanjem o raspravljenim točkama, no kako je sustav za elektronsko glasovanje zakazao sve je pomaknuto.

Izvješće: Media servis/Redakcija

I jutros je bilo zahtjeva za stankama. Stanku je, između ostalih, zatražila Bruna Esih kako bi govorila o cenzuri od strane Facebooka. HDZ-ova Ljubica Lukačić zatražila je stanku oko zapošljavanju osoba s invaliditetom, a HNS-ov Stjepan Čuraj o energetskoj i toplinskoj opskrbi.

SDP-ovci i Mostovci zatražili su stanku kako bi progovorili o aktualnoj političkoj situaciji. Bruna Esih iz Kluba Neovisni za Hrvatsku stanku je zatražila kako bi govorila o cenzuri od strane Facebooka.

Istaknula je da je gašenje pojedinih stranica i profila zbog izvještavanja o slučaju generala Slobodana Praljka vraćanje u doba cenzure te je potpuno neprihvatljivo, kao i da saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije treba održati tematsku sjednicu na temu Facebookove cenzure.

“Društvena mreža Facebook nemilice provodi cenzuru nad brojnim intelektualcima, uglednicima, političarima, medijima, pravnim osobama i ostalim hrvatskim građanima jer izražavaju svoj stav o nepravilnosti i o neutemeljenosti haške presude, što je ujedno i stav Hrvatske vlade i Sabora”, rekla je Esih zbog nedavnih brisanja objava na vezanih za generala Slobodana Praljka.

Rekla je i da je riječ o “unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji skupina iz RH, koji se ne mogu nikako pomiriti s drugačijem mišljenjem, te koriste, nimalo nenamjerne greške u sustavu Facebooka, te pokušavaju kontrolirati i gušiti slobodu izražavanja u RH… Cinkaruši i denucijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli i haškoj i drugim presudama i koji su generaka Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja…

Upoznata sam i sa činjenicom da su i samom premijeru Andreju Plenkoviću brisane objave na Facebooku. Jedan državnik, sebi i državi i vladi ne smije dopustiti da ovakve stvari prođu bez upozorenja i sankcija. Mehanizmi za to postoje. Apeliram na Vladu premijera da osigura da društvene mreže i internetske platforme poštuju hrvatske zakone i ustav”, rekla je Esih.

 

Komentiraj