EPPO I POLICIJA U AKCIJI: Na meti Geodetski fakultet – problem su nabave, pa i jahte

Po nalogu hrvatskog ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u akciji policije u srijedu ujutro uhićeno je više osoba za koje se sumnje da su sudjelovali u zlouporabama na zagrebačkom Geodetskom fakultetu.

Europsko tužiteljstvo i policija još se nisu oglasili o slučaju kojim je prema neslužbenim informacijama obuhvaćeno tridesetak osoba.

Među uhićenima, neslužbeno, su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a šteta je navodno procijenjena na oko dva milijuna eura.

Kako navodi Jutarnji list europsko tužiteljstvo zanimaju nabave od kojih su novci navodno išli i u džepove ljudi s fakulteta kao i veliki broj krivotvorenih putnih naloga, a obuhvaćena je i nabava sporne jahte financirane sredstvima EU.

Podsjećamo kako se Geodetski fakultet našao na meti ureda europskog tužitelja i krajem lipnja ove godine kada su pokrenute tzv. hitne dokazne radnje zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti. Istragom su i tada bili obuhvaćeni Almin Đapo i Boško Pribičević.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške 2 mil. eura, od čega 1,7 mil- na štetu proračuna EU.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima “dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”. Ranije se neslužbeno doznalo da su uhićeni bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

EPPO: Manipulirali u 28 postupaka javne nabave

EPPO navodi kako je do uhićenja došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom financijske istrage Porezne uprave i Nacionalnim policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), koje su uključivale pretrage na sveučilištu 29. lipnja ove godine. Tužiteljstvo precizira kako postoji sumnja da su dekan i profesor na Geodetskom fakultetu, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.