EPIDEMIOLOGINJA PETROVIĆ: Sve je više koronavirusom zaražene djece

Ne smanjuje se broj novozaraženih koronavirusom. Jučer je u našoj zemlji zabilježen 10.701 novi slučaj zaraze, a kada tome pribrojimo i brza antigenska testiranja broj pozitivnih građana doseže gotovo 17 tisuća.

Bitku s COVID-om izgubilo je 36 osoba. Epidemiologinja Goranka Petrović za Media servis poručuje kako je među zaraženima sve više djece.

“U ova tri tjedna tijekom 2022. godine je zabilježeno više od 25 tisuća zaražene djece. To je izrazito velik broj ako ćemo ga uspoređivati s brojem oboljele djece u 2020. odnosno 2021. godini. Primjerice, prošle godine smo toliko oboljelih od koronavirusa imali u prvih deset mjeseci.”

Nakon što je u bolnici Fran Mihaljević preminuo 11-godišnji dječak koji je bolovao od koronavirusa čekaju se nalazi obdukcije. Iz Klinike je potvrđeno kako je dječak prije prijema imao uobičajenu kliničku sliku ove bolesti, bez komplikacija te da nije imao prijašnjih zdravstvenih tegoba. Iako većina djece prolazi bez teških oboljenja, zamjenik ravnateljice spomenute bolnice Zoran Barušić za N1 upozorava na koje simptome treba obratiti posebnu pažnju i potražiti liječničku pomoć:

“Visoke tjelesne temperature koje se ne mogu skinuti ili se vrlo teško skidaju u kućnim uvjetima, prolongirana povraćanja i proljevi i djeca koja se općenito osjećaju slabo i izazivaju zabrinutost kod svojih roditelja.”

Dodajmo i da je u samo pet dana od ponedjeljka do petka broj zaraženih učenika osnovnih i srednjih škola porastao za 67,5 posto, dok je broj učenika u samoizolaciji porastao više od dvostruko, odnosno 118 posto.