EPIDEMIOLOG PORUČUJE: Jednokratne maske valja promijeniti – paziti kako se i kamo odlažu

“Zaštitne jednokratne maske, kako im i sam naziv kaže, imaju svoj vijek trajanja. Budući da su jednokratne, građani bi ih trebali promijeniti bar jednom dnevno ili eventualno jednom u dva dana, no svakako što češće, to bolje”, kaže prof. dr. sc. Karlo Kožul, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

“Također, poručujem građanima da upotrebljavaju troslojne maske, a nikako one perive, višekratne”, kaže dr. Kožul za Glas Slavonije.

Istaknuo je i problem odbačenih zaštitnih maski po ulici, što, nažalost, kaže, nije rijetkost. Jednokratne se maske svakako trebaju baciti u smeće, a onaj tko ih nađe na ulici nipošto ih ne smije dirati rukama.

Naime, valja podsjetiti još na početku pandemije u ožujku da su izdana posebna upozorenja za osobe koje su zaražene koronavirusom, odnosno nalaze se u samoizolaciji, da zaštitne maske odlažu u plastične vrećice za otpad i čvrsto ih zavežu. Potom tu vrećicu treba staviti u drugu plastičnu vrećicu koju valja opet čvrsto zatvoriti.

Tako pripremljen otpad potrebno je držati odvojeno od ostalog kućnoga otpada najmanje 72 sata, odnosno tri dana, prije odlaganja u spremnik za miješani komunalni otpad.

Komentiraj