ENERGETSKI STRUČNJAK: Trebamo li strahovati da ćemo litru dizela plaćati 20 kuna?!

Od sutra nove cijene goriva. Prema neslužbenim informacijama, osnovni eurosuper 95 trebao bi poskupjeti za 48 lipa po litri, a dizel pojeftiniti 25 lipa.

Cijena litre plavog dizela najvjerojatnije ostaje 8 kuna i 49 lipa.Prosječan spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao poskupjeti za 24 kune, dok bi vlasnici vozila s dizelskim motorima prosječan spremnik trebali plaćati 12 i pol kuna manje nego sada.

A hoće li i u kojem opsegu Vlada donositi nove mjere za tržište naftnih derivata, te jesu li i dalje potrebne, komentirao je energetski stručnjak Ivica Jakić u programu HRT-a:

– Situacija na tržištu goriva je sada takva da se malo stabilizirala, što znači da se ne očekuju onako veliki skokovi koji su bili s cijenama električne energije, ali to se stabiliziralo iz razloga što je Europska komisija donijela direktivu da se na neki način zamrznu cijene plina i naftnim derivata.

Očekivanje su da će cijena energije ostati na sadašnjem nivou, uz blage poraste ili padove sukladno ponudi i potražnji odnosno zahladanjenju ili zatopljenju tijekom zime.

Na pitanje znači li to da ne trebamo strahovati da ćemo litru dizela plaćati 20 kuna, Jakić je odgovorio:

– Mislim da ne, Vlada će opet morati reagirati ako se to dogodi.