ENERGETSKI STRUČNJAK: Država od PDV-a dobro zarađuje na gorivu i čini financijsku stabilnost

Rusija je već sada Njemačkoj smanjila isporuku plina za 60 posto, Italiji i Slovačkoj za 50 posto, a Francuskoj je opskrba potpuno obustavljena.

Manje plina stiže i u Austriju te Češku. Za sada je izvjesno samo da se građani i poduzetnici moraju pripremiti na visoke cijene i sve scenarije.

No, koji je izlaz za Europu i može li takva energetska nestabilnost koja će u Europi trajati godinama biti i prilika za Hrvatsku i naš energetski razvoj?

– Vlada ima porez koji naplaćuje iz benzinskih, odnosno dizelskih goriva, ima trošarine. Ima obavezne troškove koje idu iz trošarina. Iz poreza se alimentira čitav državni pogon. Vlada ima mehanizam koji je sad pri kraju prostora za intervenciju. Tu je prostor za intervenciju manje od pola kune po litri na obje vrste goriva. Vjerojatno će to Vlada i učiniti ako pritisak na cijene ide prema gore. Za više od toga će trebati zadrijeti u PDV, rekao je za HRT energetski stručnjak Igor Dekanić.

Istaknuo je kako je PDV smanjen na neke kategorije proizvoda, svako daljnje smanjenje PDV-a ugrožava cjelokupnu proračunsku potrošnju u Hrvatskoj.

– Od PDV-a država dobro zarađuje na gorivu i čini financijsku stabilnost. Država u ovoj krizi čini što može. Mi smo u sličnoj situaciji kao što je bila 1973-74. godina, rekao je.