ENERGETSKA OBNOVA: Za vrtiće, škole i domove 24 mil. kuna – ide i natječaj za obiteljske kuće

Lovro Kuščević

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja potpisani su ugovori o dodjeli 24 milijuna kuna za energetsku obnovu dječjih vrtića, škola i domova u 11 gradova i mjesta u Hrvatskoj.

Najesen ide novi natječaj, a do kraja godine planirano je 700 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada te obiteljskih kuća. Novac je još lani osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz 24 milijuna za obnovu objekata dodijeljeno je i 5 milijuna za projektnu dokumentaciju. Cilj je i u sredinama manjim od Zagreba osigurati približno slične uvjete, rekao je ministar Lovro Kuščević, a prenosi Media servis.

“Mi i jesmo pokrenuli ovaj Pilot program, tj. pokrenula ga je prošla Vlada. Međutim, sredstva koja su bila predviđena u iznosu od oko 50 milijuna kuna, nisu iskorištena u cijelosti i ponovili smo tu priču”, kazao je ministar Kuščević.

Bespovratna sredstva otišla su u Rijeku, Nuštar, Vinkovce, Karlovac, Kutjevo, Đurmanec, Đakovo, Novu Raču i Antin. Obnovit će se i šibenski vrtić ‘Kućica‘ koji polazi stotinjak djece te poboljšati uvjeti 400-injak školaraca kutinske OŠ Vladimira Vidrića.

Zamjenik šibenskog gradonačelnika Daniel Mileta i ravnateljica Snježana Coha:

“Praktički smo sve riješili osim energetske sanacije i toplinske izolacije. Ja mogu zahvaliti ministarstvu i Fondu zaštite okoliša na ovakvom natječaju čega će biti još. Ovo je rijetka prilika da možete dobiti praktički 70 posto sredstva, što je u našem slučaju oko 851 tisuću kuna”, kaže Mileta.

“Projektne dokumentacije se financiraju 100 posto, a energetska obnova 70 posto. Bit će promijenjena kompletna fasada, promijenjen će biti krov i on ostaje ravan u skladu s energetskim potrebama i rasvjeta”, dodaje Coha.

Do kraja godine država planira uložiti 700 milijuna kuna za energetsku obnovu stambenih i javnih zgrada te kuća. Ministar za jesen najavljuje novi natječaj i poručuje. Mi ćemo ovu jesen raspisati novi natječaj. U ovu godinu planiramo utrošiti 700 milijuna kuna na energetsku obnovu, što javnih zgrada, stambenih zgrada i privatnih obiteljskih kuća. Do kraja 2020. godine imamo preko 200 milijuna eura za ovu namjenu”, objašnjava ministar graditeljstva.

Planova je mnogo, a osim ušteda energije donijeli bi korist i građevinskom sektoru. Prema ministrovoj računici, čak 300 milijuna eura potencijalnog ulaganja u iduće četiri godine. A hoće li višak neprodanih stanova rješavati porezom na nekretnine, Kuščević diplomatski – i to je moguće rješenje.

U svakom slučaju ne smije se dogoditi da taj porez bude dodatan namet za hrvatske građane, odnosno da bude način da sredstva koja inače pripadaju jedinicama lokalne samouprave oduzmu. Znači ako ga bude on će biti supstitucija za neke postojeće poreze, odnosno namete, tipa komunalne naknade, poreza na vikendice i to u kumulativu ne smije biti veći od svih nameta koje imamo danas”, rekao je ministar Kuščević.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!