EMBARGO NA RUSKU NAFTU: Mađarska i Slovačka povlaštene do 2024. – što je s Hrvatskom?

O novom paketu sankcija Rusiji ponovno se razgovaralo u Bruxellesu. Agencija Reuters iz diplomatskih izvora doznaje da je EU predložila izmjene u planiranom embargu, kako bi Mađarska i Slovačka mogle kupovati rusku naftu do 2024. godine.

Izvor: Media servis

Kakvog je stava Hrvatska što se tiče embarga, upitali su novinari su ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića u Splitu.

“Što se te situacije, u tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Republika Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad. Nema nekakvih poremećaja, iako se nalazimo u izazovnim vremenima.”

“Da nije bilo intervencije Vlade, cijena goriva bila bi još veća. Rast cijena nažalost je problem cijele Europe i svijeta, kao što smo donijeli paket mjera od 1. travnja, pratimo situaciju i bit ćemo uz naše sugrađane. Dio tereta krize u kojoj se trenutno nalazimo trebaju preuzeti svi akteri i dionici u procesu u kojem se trenutno nalazimo, prema tome i neki gospodarski subjekti”, rekao je Filipović.

Upitan je hoće li Hrvatska imati problema s opskrbom plinom.

“Hrvatska ima tri dobavna pravca. Mi ćemo, kao i dosad, imati sigurnu opskrbu svim energentima, dosad nije bilo problema, iako su izazovna vremena i svi se suočavaju s velikom neizvjesnošću.”

Komentirao je i potvrdu investicijskog rejtinga Hrvatske.

“Rejting je potvrda da se javnim financijama u domovini upravlja jako dobro. Nakon dugog niza godina došli smo na investicijsku razinu, ocjena Fitcha je eksterna evaluacija da sve što se radi po pitanju javnih financija ide u dobrom smjeru.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!