EKO BOMBA OTKUCAVA: Prijetnja sa zagrebačkog Žitnjaka – i nikog nije briga!

Ni deset dana nakon katastrofalnog požara u Osijeku odgovora zašto se plastika zapalila – nema. Istodobno, postavljaju se i pitanja o stanju na stotinama drugih sličnih odlagališta plastičnog i drugog otpada u zemlji.

Može li se dogoditi sličan, ili u najgorem slučaju i teži incident od onoga u tvrtki Drava Internacional? Tvrtka Dioki je u stečaju. Brda i doline svih vrsta otpada, najviše plastičnog. Ostao je od tvrtke E-kolektor koja je završila u stečaju.

– E-kolektor je od Grada Zagreba na natječaju dobio zbrinjavanje otpadne plastike s Gradskih groblja i to je najveći dio otpada koji je Zagreb već platio oporabu i sad taj otpad najviše prijeti sigurnosti Zagreba, rekao je za HRT Josip Pavlović, udruga Ekologija grada.

Stečajna upraviteljica Diokija odgovara – od tvrtke e-Kolektor pri posljednjem mjerenju prije dvije godine ostalo je deset i pol tisuća tona otpada. Inspekcijski postupak još traje.

– Svjesni nastale situacije, od trenutka stečaja tvrtke e-Kolektor d.o.o. do danas, kontaktirali smo nadležne institucije – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Državni inspektorat – no za sada nema konkretnog rješenja ni dogovora, iz dopisa stečajne upraviteljice Dioki d.d. u stečaju. Tko kontrolira one koji gospodare otpadom i njihova odlagališta?

Nakon havarije u Osijeku gdje se tek očekuju rezultati očevida, svi su oprezniji.

Tko kontrolira one koji gospodare otpadom i njihova odlagališta? Fond za zaštitu okoliša – ne.

– Fond nema ovlaštenja niti javnopravne ovlasti da provodi bilo kakvi inspekcijski nadzor, poručio je zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša.

Fond se bavi – primarno bocama. Plaća po sedam centi građanima koji ih donose u trgovine ili reciklažna dvorišta, zatim onima koji ih otpremaju do centara za gospodarenje otpadom ili pogona za preradu plastike.

– U tom slučaju prestaje svaka daljnja ingerencija fonda u pogledu da li posjednik otpada pravilno skladišti taj otpad, da li on pravilno radi tehnološki proces te obrade, dodao je Budiša.

Trenutačno 446 ovlaštenika za gospodarenje otpadom

U Hrvatskoj je trenutačno 446 ovlaštenika za gospodarenje otpadom. Kontrolira ih inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata. Inspektorat komunicira dopisima, bez izjava, objašnjenja i naziva tvrtki o kojima je riječ.
– Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata od 1. travnja 2019. godine obavila je 1127 inspekcijskih nadzora kod ovlaštenika za gospodarenje otpadom te su poduzete zakonom propisane mjere, a između ostaloga podneseno je šest kaznenih prijava, 54 prekršajna naloga te je pokrenuto 399 upravnih postupaka, poručili su iz Državnog inspektorata RH.

Nakon osječkog požara planuo je još jedan – u tvrtki za zbrinjavanje otpada “Eko Flor Plus” u Mokricama. Zapalila se plastična ambalaža. Požari na odlagalištima otpada nisu rijetki – poput onog velikog u CIOS-u u zagrebačkom Jankomiru prije pet godina.

Ekološka bomba otkucava

I zato skladište Diokija na zagrebačkom Žitnjaku s tisućama tona plastike i drugog smeća izaziva strah.

– Sada ponovno dozvolu ima tvrtka Roto trans i ustvari svi koriste te svoje dozvole kako bi otpad ovdje samo nezakonito odlagali i pripisivali da je ostalo iza E-kolektora i na takav način smanjili troškove svoje oporabe, kazao je Pavlović.

I dok Roto trans tvrdi da ima sve dozvole i na svom dijelu lokacije samo tisuću tona otpada, aktivisti upozoravaju: u blizini odlagališta u Diokiju Inino je plinsko postrojenje, središe grada udaljeno je samo sedam kilometara.

Ekološka bomba otkucava.