E-NASILJE: Svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju na internetu

Podijelite članak

Međunarodni je dan sigurnijeg interneta. Tim je povodom Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka okupio učenike i nastavnike Osnovne škole Izidora Kršnjavog iz Zagreba te predstavnike regulatornih agencija i teleoperatera kako bi skrenuo pozornost na problem rastućeg e-nasilja.

Piše: Marina Vraneković (Media servis)

Svako treće dijete izloženo je neprimjerenom sadržaju i zlostavljanju putem interneta. Učenici Osnovne škole Izidora Kršnjavog za Media servis ispričali su s čime su se sve susreli.

“Naš je prijatelj jedanput u mlađim razredima, četvrtom, ili petom, prikazivao porniće. Većinom su se dečki okupili oko njega, ja sam samo pogledao što je to i odmah se maknuo jer sam vidio što je to bilo. Prikazivao je porniće i meni se to stvarno nije svidjelo.”

Djeca na internetu doživljavaju i razne oblike nasilja.

“Previše je vrijeđanja. Ljudi ne razumiju da nekoga to stvarno povrijedi i može doći do ozbiljnih problema. Tu ima ismijavaja drugih, vrijeđanja izgleda, uvreda da smo glupi, maltretiranja, ucjenjivanja, praćenja…” A tko to radi? Zapravo vi nikad ne znate ako je to netko nepoznat, tko se nalazi iza tog profila. Je li to neka starija osoba ili netko tvojih godina.

Udruga koja rješava upravo takve probleme je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. Njihov rad predstavio je predsjednik udruge Tomislav Ramljak.

“17 stručnih djelatnika, 10 godina iskustva kao nositelji Centra za sigurniji internet i, ono što je vrlo bitno, dva stalno zaposlena sudska vještaka za forenziku digitalnih dokaza. Posebnima nas čini to što dnevno radimo za stotinu djece u različitim krajevima Hrvatske, od kojih dobivamo najsvježije i najbitnije informacije o tome što se događa na internteu”, rekao je Ramljak.

Centar je s predstavnicima teleoperatera i regulatornom agencijom HAKOM prošle godine potpisao Povelju o sigurnosti djece na internetu. Djeci je danas predstavljena i platforma SINI – centralno mjesto za edukaciju učenika, roditelja i stručnjaka.

“Posebno pripremamo poučni, animirani materijal, video i različite edukativne materijale koje ćete vi moći koristiti s vašim roditeljima. Naravno da je posebnost interaktivni videosadržaj. Snimit ćemo razne stručnjake, koji će govoriti iz različitih područja o sigurnosti i zaštiti djece i mladih na internetu. Nakon toga će rješavati zadatke i moći dobiti certifikat od Centra za sigurniji internet”, najavio je Ramljak. Roditelji i djeca pomoć mogu dobiti i na besplatnom telefonu 0800 606 606.

Komentiraj