DVIJE GODINE NA PANTOVČAKU: Vrijeme neispunjenih predizbornih obećanja i niza gafova

Podijelite članak

kolinda grabar kitarović

U tjednu pred nama napunit će se dvije godine od pobjede Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora. “Imamo predsjednicu”, slavilo se prije dvije godine u Hyppo centru kada je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrekao ovu već antologijsku rečenicu.

Piše: Ante Ljubičić (Media servis)

U samo dvije godine tri glavna politička aktera u zemlji nestali su su političke mape. Niti je Karamarko predsjednik HDZ-a, niti je Zoran Milanović predsjednik SDP-a, a predsjedničin protukandidat Ivo Josipović također je negdje u političkom zapećku.

Ostala je Kolinda Grabar Kitarović i njena, mahom neispunjena predizborna obećanja, od seljenja ureda do uvođenja vojnog roka. Iako je uredno u samom vrhu pri istraživanju popularnosti političara, njen mandat obilježilo je nekoliko gafova. Na inauguracijskom govoru pozivala je na zajedništvo.”Sve naše razlike koje su došle do izražaja i tijekom kampanje, već danas moramo pretvoriti u našu snagu. Bit ću predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku ili spolnu orijentaciju i pripadnost”, poručila je predsjednica i nedugo zatim izbacila Titovu bistu iz svog ureda.

Na inauguraciju predsjednice bili su pozvani i brojni predstavnici radikalne desnice. Predsjednici su mediji, ali i brojni navijači zamjerili navodno blizak odnos sa donatorom u kampanji Zdravkom Mamićem protiv kojeg se vode kazneni postupci, iako je ona taj odnos demantirala. Kolinda Grabar Kitarović, Oluja

Druga stvar zbog koje se je zamjerila navijačima, većinom Dalmatincima, je njena poruka nakon prekinute utakmice Hrvatska-Češka na EURU. Tada je za prekid okrivila orjunaše te im poručila da će odgovarati za prekid, ali i za svastiku na Poljudu. Svoju izjavu kasnije je pojasnila u intervjuu za N1.”To nije bila reakcija službenog priopćenja nego na Facebooku koji bi trebao biti nekakav neslužbeni profil na kojem smo manje osobniji. Ali dobro dopuštam da se u Hrvatskoj stvari shvaćaju drugačije. Međutim, moram vam reći da sam pogriješila kad sam te ljude nazvala orjunašima, trebalo ih je nazvati teroristima. To je pravi izraz za njih jer oni cijelu državu i sve ljude drže u nekakvom teroru i u strahu od toga što će se dogoditi”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica koja očito voli nogomet, par mjeseci ranije bila je i na utakmici reprezentacije u Osijeku, kada su navijači skandirali za Dom Spremni. Rekla je da nije čula skandiranje, ali da ga osuđuje. Unatoč predsjedničinim pozivima na zajedništvo, Hrvatska dugo vremena nije bila ovako polarizirana.

Pokušala je tome stati na kraj u jednom od svojih obraćanja.”Moderna hrvatska država počiva na pomirbi djece ustaša i partizana. Da smo 91. godine bili ovako razjedinjeni zasigurno ne bismo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ostvarili san o slobodnoj hrvatskoj državi. Zato drage sugrađanke i sugrađani, duboko svjesna svoje odgovornosti za stabilnost države pozivam vas da nam ne dopustite da nam bolju budućnost ukradu zlodusi loše prošlosti”, poručila je predsjednica.

Jedno od predizbornih obećanja koja je Kolinda Grabar Kitarović ispunila je doniranje novca koji je dobila za troškove kampanje u humanitarne svrhe. Ona je taj novac proslijedila HDZ-u i kasnije odlučivala o tome gdje će biti doniran. Zbog toga se našla na udaru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jer predsjednica mora biti nestranačka osoba.

Predsjednica je krenula u protunapad optuživši povjerenstvo da je prekoračilo svoje ovlasti te da bi opet napravila isto. Ovo su samo neki od poteza predsjednica koji su odjeknuli u javnosti. Posljednja dva su bile čokoladice srpskog porijekla koje su se darivale malim Dubrovčanima, te narudžba lososa za Ured predsjednice, koji je podsjetimo – još uvijek na Pantovčaku.

Komentiraj