DVIJE BRONČANE MEDALJE: Osvojili ih u karateu Lucija Lesjak i Anđelo Kvesić na SP-u

Anđelo Kvesić i Lucija Lesjak osvojili su brončane medalje u teškoj kategoriji na 25. Svjetskom prvenstvu u u karateu u Dubaiju. 

Na otvorenju hrvatskih nastupa pretposljednjeg dana prvenstva Lucija Lesjak bila je mudrija, koncentriranija i na kraju bolja od Čehinje Martine Sachove s 3-2. Bila je u stalnoj prednosti, bilo putem “senshua” odnosno pravila prvog osvojenog boda, ili minimalnom bodovnom prednošću. Na kraju veliko slavlje za prvu Lucijnu pojedinačnu seniorsku medalju na velikim natjecanjima. Bila je članica brončane ekipe na EP-u u Poreču, a osvojila je proteklih godina i naslov svjetske prvakinje u konkurenciji mlađih seniora.

Medalja je stigla nakon dva jučerašnja poraza u posljednjim trenucima ekipnog nastupa protiv predstavnica Francuske i Kolumbije. U pojedinačnom (+68 kg) još u utorak Lesjak je eliminirala Austrijanku Loru Ziller. Borba je završila 2-2, ali je Lucija osvojila prvi bod. U nastavku pobjede protiv Kanađanke Yashne Hathi 8-0, Šveđanke Lise Rasmusson 6-1 i Amerikanke Circus Lingl 2-0. U polufinalu je minimalno izgubila od Egipćanke Menne Shabaah Okile s 2-1, zbog čega je i završila u dvoboju za brončanu medalju.

– U ovom trenutku, da, najveći domet u mojoj karijeri. Moje drugo veliko seniorsko natjecanje, prvo je bilo u Poreču, sad eto svjetsko… Vjerujem u puno više, rekla je za HRT sretna osvojenim odličjem Lucija Lesjak.

Anđelo Kvesić nakon Linza 2016. osvojio je drugu pojedinačnu medalju na SP-ima, što je u dosadašnjoj povijesti hrvatskog karatea u pojedinačnim nastupima u muškoj konkurenciji uspjelo još samo Junioru Lefevreu, koji je pod hrvatskom zastavom bio svjetski prvak u Münchenu 2000, te srebrni u Madridu dvije godine kasnije, i to u kategoriji do 70 kg.
Kod djevojaka dvije medalje sa SP-a ima Jelena Kovačević – bronca u Beogradu 2010, te srebro u Parizu dvije godine poslije (-55 kg). Do dvije ekipne medalje u borbama stigla je i ženska vrsta (bronca Beograd 2010, srebro Pariz 2012), oba puta u istom sastavu – (Ana Marija Čelan, Azra Saleš, Ivona Tubić i Maša Martinović).

U današnjem nastupu meča za broncu u kategoriji +84 kg Anđelo Kvesić je briljirao ne dopustivši suparniku ni rezultatsko ni natjecateljsko približavanje na tatamiju. Na kraju je slavio protiv Španjolca Babakara Sackho Seka s 5-0 i osvojio drugu pojedinačnu broncu na SP-ima.

– Pravi šampioni su oni koji osvajaju u kontinuitetu, koji ne bljesnu samo jednom, nego konstantno godinama prave velike rezultate. Na ovome siguran sam da neću stati, samo Bože zdravlja… Cilj je postati svjetski i europski prvak, naglasio je Anađelo Kvesić.