DVA GRADA POD SLJEMENOM: Zašto neki navijaju da se Sesvete izdvoje iz Zagreba?!

Već godinama postoje neki u politici koji misle kako bi Sesvete trebale postati grad iodvojiti se od Zagreba. Naravno da na tome neki pokušavaju uhvatiti neke pčolitičke bodove i bolju vidljivost u javnosti,

S druge pak strane postoje i oni, poput Ivana Dokše, vrlo aktivnog vijećnika VGČ Sesvete, koji misli da pod Sljemenom ne trebaju biti dva grada, ali da neke stvari valja mijenjati.

Ovo je njegova objava na Facebooku, koju prenosimo u cijelosti.

/NEMA SMISLA POD SLJEMENOM STVARATI DVA GRADA/

Nema potrebe da se Sesvete izdvajaju iz Grada Zagreba. Posebno ne stanovništvo Prigorja čija kultura, dijalekt i običaji zapravo i predstavljaju Zagreb onakvime kakav on doista i jest.

Da je ovo što govorim točno potvrđuju čak i prvi stihovi Dinamove himne, a preuzeti su iz pjesme “Popevke sem slagal”, koju je napisao naš Prigorec Dragec Domjanić.

Prigorci su još jedini autentični predstavnici grada Zagreba.

Postoji bolji način, a to je da se Vijećima daju veće ovlasti. Predložio sam već pojedinim zastupnicima u Saboru, da se ide u izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Zatim je moguće preslikati dobre europske primjere, zanimljiv je i model Beča koji funkcionira odlično, a također je podijeljen na četvrti.

Ako se sustav upravljanja decentralizira, tad će Gradske četvrti moći povlačiti EU sredstva i tako se ciljano razvijati, u skladu s potrebama i specifičnostima na terenu.

To nama treba, a ne nikakve dodatne administracije i stvaranje dva Grada pod Sljemenom.

Znači- decentralizirati sustav koji nije dobar i vidimo da kao takav nije funkcionalan. Činjenica jest da Sesvete, ali i ostale četvrti nemaju dovoljno sredstava za razvojne projekte. Ne možemo zadovoljiti potrebe 46 mjesnih odbora i 90.000 ljudi s proračunom od 70 milijuna kuna.

Predložio sam Klubu zastupnika Socijaldemokrata da razmotre moj prijedlog te da u Saboru poduzmu nešto u tome smjeru.

Sve ostalo je populizam bez konkretnih rješenja, ili pak stvaranje dodatnog poligona za uhljebljivanje stranačkih poslušnika i kadrova.