DUGOROČNA PROGNOZA: Studeni i prosinac mogli bi biti topli, ali zato će se siječanj osvetiti

jesen, priroda, cesta

Lovro Kalin iz Državnog hidrometeorološkog zavoda dao je zanimljivu prognozu za vrijeme koje je pred nama – ostatak listopada, studeni i prosinac, te nagovještaj za siječanj.

“Srednja tromjesečna temperatura predviđa se viša od prosjeka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U sva tri mjeseca, odnosno listopad, studeni i prosinac, izgledno je pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature s obzirom na višegodišnji srednjak, ali ono u prva dva mjeseca (listopad i studeni) može biti manje izraženo, a nešto veće pozitivno odstupanje moguće je u prosincu”, rekao je Lovro Kalin za Glas Slavonije.

“Ipak, valja napomenuti, iako se ukupno uzevši predviđa temperatura viša od prosječne, moguća su, dapače i izgledna, kraća razdoblja relativno hladnijeg vremena. Ukupna tromjesečna količina oborine predviđa se uglavnom oko klimatološkog srednjaka. Vjerojatnost za više oborina u odnosu prema prosjeku povećana je u sva tri mjeseca na Jadranu i u područjima uz njega. Nakon toplijeg prosinca u nastavku zime, dakle tijekom siječnja, izgledno je hladnije vrijeme od prosjeka, a veljača bi trebala ponovno biti malo toplija od prosjeka.

No, kako kaže, valja istaknuti da sva predviđanja treba uzeti s dozom opreza.

“Dugoročne prognoze, iako su posljednjih godina sve kvalitetnije, ipak su još znatno manje pouzdane nego one obične, srednjoročne. Tako ova predviđanja treba uzeti uz dozu opreza jer su promjene u scenariju moguće. Zato je dobro i dalje pratiti prognoze”.

Komentiraj