DUGOROČNA PROGNOZA: Pogledajte kakvo će biti vrijeme u rujnu i listopadu

Prema prognozi američkog privatnog meteorološkog servisa Accuweather, teško da ćemo uočiti razliku ljeta i rane jeseni, što znači da se suša nastavlja, kao i iznadprosječno toplo vrijeme nad našim područjem.

Topliji uvjeti od prosječnih bit će trend tijekom velikog dijela jesenskih mjeseci u našim krajevima. Naravno, to ne znači da nećemo imati tzv. hladne prodore, javlja N1.

Što se oborine tiče, mnogo je složenija na sezonskoj skali. Ipak, ako je suditi prema američkim prognozama, suša bi se nastavila, barem u ranoj jeseni, što bi značilo da bi se produljila i opasnost od požara, osobito na rujan i listopad.

Slaže se s ovim i Europski centar za srednjeročnu prognozu vremena, prema kojem sve do kraja kolovoza pa i u rujnu i listopadu treba računati na manjak oborine, a vrlo je vjerojatno i pozitivno odstupanjem temperature zraka u odnosu na klimatološki prosjek.

Dugotrajna suša nastavit će stvarati stres za opskrbu hranom i vodom, kao i prijevoz robe diljem Europe zbog iznimno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će također pretrpjeti udarac. Najugroženije kulture su kukuruz, soja i suncokret. Ovo bi mogao biti i jedan od najnižih uroda kukuruza u posljednjem desetljeću.