DUGOROČNA PROGNOZA: Evo kakva nas zima čeka ove godine

Meteorologinja s N1 televizije Tea Blažević donosi prognozu za ovu zimu.

Prema dugoročnoj prognozi DHMZ-a za zimu 2020/2021, postoji velika vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka. To bi značilo da nas čeka iznadprosječno topla zima.

Iako, mi meteorolozi uvijek volimo naglasiti da to ne znači da neće biti povremenih hladnih prodora, pa i razdoblja s temperaturom nižom od prosjeka.

Što se oborine tiče, prema prognozi DHMZ-a, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka, te uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manje od toga.

Gledajući na mjesečnoj skali, postoji vjerojatnost za količinu oborine veće od uobičajene u prosincu. Pritom može biti riječi o kiši, snijegu, susnježici, kiši koja se smrzava u dodiru s tlom… Dakle, ne možemo precizirati tip oborine.

Isto tako, u nastavku sezone možemo imati i izmjene razdoblja s manjkom oborine s razdobljima kad je lokalno moguća izraženija oborina.

Riječ je o dugoročnoj prognozi koju treba uzeti s dozom opreza, i svakako se redovno informirati o vremenu kroz meteorološke izvještaje N1 televizije!

Odgovori