DUBROVAČKI BISKUP: Blanka bez Gospine pomoći ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla

Foto: Zagrebačka nadbiskupija
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Naša vrlo uspješna sportašica, skakačica u vis Blanka Vlašić, bila je jedna od tema na koju je odgovarao dubrovački biskup Mate Uzinić gostujući na n1 televiziji.

“Mislim da je upravo to najočitiji znak toga da se ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom… Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati. Ona nije te izjave davala u javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru. Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta. Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik”, rekao je biskup Uzinić za N1.

Odgovorio je i na pitanje je li primjereno moliti za sportski uspjeh, medalju ili osobni probitak:

“Molitva je stavljanje sebe na raspolaganje njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće”, dodaje biskup te dalje ustvrđuje: “Gospa njoj jest donijela medalju u smislu što je ona kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila. Bez te pomoći, koju možemo tumačiti i na psihološkoj razini, ali vjerujem da ona ima i vjersku dimenziju, Blanka ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla. Govoriti sa strane iz pozicije drugih vrijednosnih sustava, a ne ući u subjektivnu situaciju i vidjeti njezinu borbu i muku koju je ona uspjela savladati baš zato što je vjernica, kroz molitvu nije dovoljno objektivno”.

Mate Uzinić, Dubrovnik, biskup

Komentirao je i izjave da Bog ima pametnijeg posla nego pomagati sportašima da dolaze do medalje:

“Kad mi molimo, ne molimo u stvarnosti za taj rezultat, nego da mi u svom načinu i u svojim odnosima se ponašamo na način na koji Bog želi, a onda uz to dolazi i rezultat. Bog nije samo naš, nego je i njihov. I oni moli. Ima jedan film, Svemogući Bruce, u kojemu je on dobio ulogu Boga pa je njemu dosadilo odgovarati na puste molbe pa je stavio da svi dobiju na lotu, a kad dobije svatko ne dobije nitko. Bog ne funkcionira tako. On ne donosi medalju, ali nas molitva osposobljava da damo najbolje i osvojimo. I to nama pomaže.”

O mišljenju dubrovačkog biskupa Mate Uzinića o misama za Antu Pavelića pročitajte OVDJE.