DUBOKO POSTIĐENI I UŽASNUTI: Ban Ki-mun osudio seksualno zlostavljanje maloljetnika

ban ki-mun

Nakon što su mirovnjaci u Centralnoafričkoj Republici optuženi za seksualno zlostavljanje malodobne djece, generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun je rekao da nije dobro kada „užasna djela nekolicine podrivaju sve dobro što čine mnogi.“

Svjetski su mediji objavili kako je iz UN-a priopćeno da je više pripadnika mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici optuženo za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Tu su bili na dužnosti mirovne snage iz Konga, Bangladeša, Nigera, Senegala i Maroka.

Nikada se još nije dogodilo da su UN objavili nacionalnosti vojnika umiješanih u strašne optužbe u misiji MINUSCA. Tako je broj optužbi za slučajeve seksualnog seksualnog zlostavljanja u koje su umiješani mirovnjaci UN u misiji u Centralnoafričkoj Republici porastao na 22 od ukupno 69 takvih slučajeva 2015. godine u svijetu.

Sa samita Afričke unije, koji je održan u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, o toj se temi oglasio i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-mun:

„Duboko smo postiđeni i užasnuti zbog štete koja je nanijeta kada su mirovnjaci iskorištavali i zlostavljali ranjivo stanovništvo.“

Naglasio je i kako nije dobro kada „užasna djela nekolicine podrivaju sve dobro što čine mnogi.“ Još je jednom ustvrdio kako UN imaju stopu nulte tolerancije kada se radi o nedjelima seksualnog zlostavljanja. (m. p.)