DRŽAVNI TAJNIK HRG: Nijedan slučaj smrti vojnika nije povezan i nije vezan za službu

Zbog smrti petero vojnika u dva mjeseca održana je konferencija za novinare u MORH-u. Na njoj su govorili državni tajnik u MORH-u Branko Hrg, direktor glavnog stožera general bojnik Ivica Olujić i psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

“Suosjećamo sa obiteljima stradalih i izražavamo najdublju sućut”, izjavio je državni tajnik Branko Hrg na početku konferencije za medije.

“Nijedan slučaj nije povezan. Svi su individualni. Svaka ova smrt nije vezana za službu. Nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sustava. Da se on dogodio, nažalost, ali niti jedan u prostoru sustava. To je važno za reći. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su profesionalni vojnici, zaposlenici, u radnom odnosi i svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svoj osobnih stresova i problema i situacija. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani”, kazao je Hrg, kako piše N1.

“Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi skupa možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome. To su privatne i osobne sudbine. Volio bih da nikad više ne moramo stati pred vas koji informirate hrvatsku javnost zbog ovakvih stvari”, dodano je.

“Samoubojstva u Oružanim snagama se prate s ciljem da ih bude što manje. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, vojna policija i psihološka struka. Od 2001 godine, samo u 2001. godini nije bilo samoubojstava. U svim drugim godinama ih je bilo. Ove godine imamo pet slučajeva samoubojstava. Samoubojstva su počinili u kategorijama ročnika, oni s vojnici s vojničkim činovima, dočasnici, časnici. Bili su u različitim dijelovima i niti na jedna način nisu bili povezani. Samoubojstva su počinjena vješanjem, u četiri slučajevima i pištoljima. Jedna je slučaj bio aktiviranjem ručne bombe”, rekao je direktor glavnog stožera general bojnik Ivica Olujić.

“U svim istragama sudjeluje policija, ali i vojna policija. Istrage još traju i ne možemo iznositi detalje o istragama”, kazao je Olujić.

“Imamo porast u odnosu na prošle godine, imamo plan i mjere kako spriječiti takve događaje”, dodao je.