DRUŠTVO: Milivoj Pašiček – Premijeru, briga za ispriku, ali drsko je lopovluk platiti našim novcem

Bilo je otužno gledati ovih dana sve te izjave, kuknjave, jadikovke i zamolbe za isprikom Andreju Plenkoviću, šefu HDZ-a, političke stranke koja je nakon prave sudske i političke sapunice u trajanju dugih 10 godina, konačno osuđena u aferi Fimi media s krivicom da su pokrali hrvatske građane.

Piše: Milivoj Pašiček

Pozivalo se na moral, na poštenje – koga? HDZ-ovce koji su redom zvonili na sva zvona kako nemaju ništa s tim, da HDZ nije proglašen kriminalnom strankom, gdje su neki poput Jandrokovića, koji je vjerno služio Sanaderu, rekli da “netko mora biti kriv da bi se ispričao”, te na kraju kako to nije taj HDZ. Stvarno, možda kad ovo pišem nisam to zapravo ja.

A umjesto isprike vođa novog HDZ-a, jer se onaj stari valjda negdje pogubio, ili su ga možda ukrali, Andrej Plenković je ponudio uzrujani, nekontrolirani napad na oporbu, ne baš biranim riječima. Reče da je dva puta pobijedio na izborima, što nije tema, da oporba histerizira i tresnuo salvu uvreda, kao da ga je netko tražio da se ispričava oporbi a ne pokradenom, narodu.

“Hoću li prihvatiti da mi jedan tiranin, despot, nedemokrat, Grbin, koji izbacuje kroz prozor 18 zastupnika jer misle o nekom pitanju drugačije? No way, ne dolazi u obzir. Stranka SDP u 21. stoljeću pokazuje totalitarne manire. Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu gdje ovaj laže da mu netko prijeti, angažira službenu osobu da laže, da meni docira, no way. Tko još? Mostovci? Ekipa koja doživljava praktički orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv cijepljenja da meni dociraju? Možemo sije mržnju protiv HDZ-a, koji kadrovira u Holdingu onako kako kadrovira. Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga. To ne dolazi u obzir”, rekao je Plenković i dodao: “Sanadera meni prišit neće nitko”.

Ma, ne treba sada podsjećati šefa vodeće partije među Hrvatima na to koji su se sve torbari, s manjim ili većim torbama, ulagivali i umiljavali osuđenom Ivi Sanaderu, a sada se ti isti ulaguju i umiljavaju njemu. To je njegov problem. Ali moj i naš problem je što će HDZ platiti kaznu i vratiti državi pokraden novac tako što će ga opet uzeti iz džepova nas poreznih obveznika. Znači, po onoj narodnoj – dvaput je dvaput – opet će nam “maznuti lovu”.

Jer, čelnik HDZ-a Plenković slavodobitno reče: “HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun”. I tu je kvaka. Platit će našim novcem, jer hrvatski građani bez obzira jesu li ili nisu u nekoj stranci, financiraju djelovanje političkih stranaka. O čemu zorno govori članak 5. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

A kad nas je HDZ pokrao ne bi li bilo korektno da sami plate kaznu i vrate opljačkano. Matematika je egzaktna znanost pa je lako izračunati kako bi to izgledalo. U presudi stoji kako HDZ od utvrđene štete za proračun od 14.609.497,07 kuna u roku od 15 dana mora uplatiti 10.359.497,07 kuna. “Preostali dio iznosa od 2 milijuna kuna i 300.000 eura, koji je prethodno privremeno oduzet i deponiran na bankovnim računima, uplatit će se u korist državnog proračuna, na način utvrđen izrijekom prvostupanjske presude”, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Znači, HDZ u proračun treba uplatiti 3.5 milijuna kuna kazne i 10.4 milijuna kuna odštete, što je nešto manje od 14 milijuna kuna. Pred unutarstranačke izbore ove godine HDZ je objavio da imaju 211.492 člana. Pa ako se ono što su “maznuli” i s kaznom trebaju vratiti podijeli na članove ispada da bi svaki od njih trebao uplatiti oko 65 kuna na ime otimačine i pljačke za vladavine strankom Ive Sanadera i društva. Pa nije to valjda mnogo za vjernu vojsku partiji – samo 65 kuna svaki.

Hajde, ne pravite nas budalama. Ne uzimajte opet novac svih građana da biste namirili dug za lopovluk. Budite sada domoljubi, u što se stalno kunete. Nemojte bešćutno i pokvareno uzimati i onima s najmanjim primanjima za svoje krimi dugove. Čelnik vaše stranke Ivo Sanader nije otimao iz džepova građana u svoje slobodno vrijeme, već dok je vodio stranku, vašu stranku. Ovaj narod ne treba vašu ispriku, predsjedniče HDZ-a i premijeru Plenkoviću, ali nemojte nam još jednom ući u džepove. Ili vam je sada bliska ona čuvena Meše Selimovića: “Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je da ne postoji, da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!