DRUŠTVO: Milivoj Pašiček – HDZ i priljepci namirili sebe, a rekli sramotno “ne” samostalnim umjetnicima

U pravu je bio veliki Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik, esejist, filozof i političar, kada je govorio da “želimo državu koja će uzorno služiti građanima, da institucije ne degradiraju čovjeka i ne umanjuju njegovu vrijednost”, te da “politika ne mora biti prljava, ako se njome bave čisti i odgovorni, moralni ljudi”.

Piše: Milivoj Pašiček

Poslao je poruku i o odgovornosti i na njezinu najveću opasnost, kad je rekao: “Povjerovati da možeš postojati bez odgovornosti za druge. Povjerovati samo! Jer postupiti tako već je potpuni pad iz ljudskog”.

No, HDZ-ovci ga nisu ni onda, ali ni do danas čuli. Nisu ga čuli ni svi oni koji su se pridružili njima, vladajućima, kada su izglasali u najmanju ruku sramotnu odluku da povećaju place sebi, koji ionako imaju previše, ali i da nemoralno glasaju protiv nešto većih mirovina samostalnih umjetnika koje su ionako jadne. Jer, place saborskih zastupnika rasti će za oko 1.000 kuna, a koeficijent za izračun mirovina samostalnim umjetnicima nije se promijenio punih 13 godine, već je zbog antirecesijskih mjera smanjen. Tako su HDZ-ovci i njihovi priljepci (ne mislim na one koji se pripremaju na buzaru) još jednom pokazali što je za njih hrvatska kulturu i što misle o ljudima koji stvaraju i žive tu kulturu s mirovinom od oko 2.500 kuna.

Podsjetimo Vlada je na sjednici krajem listopada donijela zaključke na osnovu kojih će se za oko 240 tisuća zaposlenih u javnom i državnom sektoru stvoriti mogućnost za povećanje plaća i drugih materijalnih prava. Recimo i kako je s plaćom u Saboru na prvom mjestu Gordan Jandroković, predsjednik, čija je neto plaća za listopad iznosila je 23.744,86 kuna, a u bruto iznosu je to 35.664,02 kuna. Nećete vjerovati, ali drugu najveću plaću u Saboru u listopadu je dobio – osebujni HDZ-ov “kulturnjak” Josip Đakić, 22.739,60 kuna neto, odnosno 29.593,95 kuna u bruto iznosu.

Ali, nije sve u “suhoj i tananoj” plaći. Tu je dodatak u visini “paušala” koji iznosi 1.500 kuna mjesečno. Mnogi koriste naknadu za odvojeni život koja

iznosi 1.000 kuna mjesečno. Ako imaju prebivalište u mjestima koja su od Zagreba udaljena više od 50 kilometara imaju pravo na stan. Država im pokriva do 2.500 kuna mjesečno i režije u iznosu do 500 kuna mjesečno. Ako je trošak veći, razliku plaćaju sami. Zastupnicima se isplaćuje i naknade za službena putovanja. Ako koriste privatni automobil plaća im se dvije kune po prijeđenom kilometru. Oni koji ne koriste smještaj u Zagrebu mogu dobiti naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2.500 kuna. Svi državni dužnosnici imaju pravo na životno osiguranje, a odluku o vrsti i visini osiguranja zastupnika donosi Sabor.

Eto u takvom “bijednom” stanju žive oni među kojima je nažalost dosta i onih koji ne znaju što je kultura, što je i tko samostalni umjetnik, kakav je težak i ponekad strašan put prošao, što je sve dao državi svojim radom i talentom, da bi životareći došao do nečeg čemu je ime sramota hrvatske države, a ne mirovina. Književnici, glumci, slikari, kipari, plesači, glazbenici… HDZ-ovom uhljebničkom zboru nisu važni. Mnogo su važnije vlastite guz*ce.

Ne znam je li im zapljeskala ministrica kulture, ali vidim da je protiv malo većih mirovina za samostalne umjetnika glasao i Silvano Hrelja, saborski zastupnik Hrvatska stranka umirovljenika. HDZ nažalost uvijek ima ponekog tko će im pomoći u glasanju, pa i onda kada se izglasavaju ovakve nepoćudne odluke. Kao da im samostalni umjetnici – umirovljenici, ugrožavaju egzistenciju koju, među ostalim, osiguravaju i na njihovim plećima.

Okrenuti umjetnički tur svima takvima ne bi bilo dostatno za svu štetu koju čine umjetnicima pa tako i kulturi u Hrvatskoj. Možda bi nešto značilo nogom u tur na sljedećim izborima.

Izvor: Facebook