DRUŠTVO: Dalija Orešković – Svi mi, a posebno građani Banije, ne smijemo opet izabrati kvarnu vlast

Vlast koja nema odgovornost i empatiju prema ljudima kojima je pomoć potrebna, neće niti u godinama koje dolaze obnoviti njihove domove.

Dalija Orešković

Ovo je tek prva u nizu godišnjica u kojima ćemo se zgražati nad svime što nije učinjeno.

Tako će i ostati sve dok se ne odlučimo za drugačije državno vodstvo i za izgradnju države i njezinih institucija koje skrbe o stanovništvu i promišljaju o budućnosti. Svi mi, a posebice građani Banije, ne smijemo ponovno izabrati lošu, kvarnu i nesposobnu vlast koja će ih po drugi puta prevariti u obnovi. Prestanimo biti država u kojoj se lopovluk nagrađuje.

Što se same obnove tiče, ključni je problem u pogrešno postavljenoj ulozi države. Umjesto da provodi javne natječaje porozne na korupciju za obnovu nekretnina u privatnom vlasništvu, država je trebala osigurati brzu pomoć potrebitima te stvoriti potrebnu infrastrukturu za obnovu, država je trebala biti potporni stup privatnim aktivnostima, a financijska sredstva pravično distribuirati onima koji obnovu ne mogu financirati sami.

Drugi ključan problem je bijeg od pitanja vlasništva i obaveza koje iz toga proizlaze. Taj će nam problem tek doći na naplatu, u nekoj budućnosti kada će se propitivati posljedice pogrešnih investicija provedenih u netransparentnoj i koruptivnoj obnovi.

Građani pogođeni potresom, od države su ostavljeni na cjedilu, i sada neposredno teško trpe, i to će još dugo potrajati. A od pogrešno provedene obnove, jednog dana kada se tu i tamo nešto napravi, zbog neracionalnih troškova i nepostojanja dugoročnog sustavnog plana koji daje odgovor na pitanje što će određeno područje biti jednog dana kada se sve obnovi, financijske posljedice će snositi svi građani.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!