DRUŠTVO: Dalija Orešković – Svi mi, a posebno građani Banije, ne smijemo opet izabrati kvarnu vlast

Vlast koja nema odgovornost i empatiju prema ljudima kojima je pomoć potrebna, neće niti u godinama koje dolaze obnoviti njihove domove.

Dalija Orešković

Ovo je tek prva u nizu godišnjica u kojima ćemo se zgražati nad svime što nije učinjeno.

Tako će i ostati sve dok se ne odlučimo za drugačije državno vodstvo i za izgradnju države i njezinih institucija koje skrbe o stanovništvu i promišljaju o budućnosti. Svi mi, a posebice građani Banije, ne smijemo ponovno izabrati lošu, kvarnu i nesposobnu vlast koja će ih po drugi puta prevariti u obnovi. Prestanimo biti država u kojoj se lopovluk nagrađuje.

Što se same obnove tiče, ključni je problem u pogrešno postavljenoj ulozi države. Umjesto da provodi javne natječaje porozne na korupciju za obnovu nekretnina u privatnom vlasništvu, država je trebala osigurati brzu pomoć potrebitima te stvoriti potrebnu infrastrukturu za obnovu, država je trebala biti potporni stup privatnim aktivnostima, a financijska sredstva pravično distribuirati onima koji obnovu ne mogu financirati sami.

Drugi ključan problem je bijeg od pitanja vlasništva i obaveza koje iz toga proizlaze. Taj će nam problem tek doći na naplatu, u nekoj budućnosti kada će se propitivati posljedice pogrešnih investicija provedenih u netransparentnoj i koruptivnoj obnovi.

Građani pogođeni potresom, od države su ostavljeni na cjedilu, i sada neposredno teško trpe, i to će još dugo potrajati. A od pogrešno provedene obnove, jednog dana kada se tu i tamo nešto napravi, zbog neracionalnih troškova i nepostojanja dugoročnog sustavnog plana koji daje odgovor na pitanje što će određeno područje biti jednog dana kada se sve obnovi, financijske posljedice će snositi svi građani.