DRUGA FAZA POPUŠTANJA: Evo kako dan izgleda liječnicima i kozmetičarima

Počela je druga faza popuštanja mjera i oživljavanja gospodarstva. Zdravstveni sustav od danas se polako vraća u normalu. Ponovno se pokreću operativni programi i dijagnostičko terapijski postupci. Svoja vrata otvaraju i frizeri, pedikeri, kozmetičari…

Izvor: Media servis

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Vikica Krolo, za Media servis je rekla da pacijenti zovu u većem broju, ali upozorava da se mjera i dalje treba držati.
“Mi i dalje preporučamo svim pacijentima da se naruče telefonski prije dolaska u ordinacije. I dalje ne smijemo okupljati veći broj pacijenata na jednom mjestu, a to znači da pacijente naručujemo u razmacima od 15 do 30 minuta. U čekaonici ne smije biti više više od jednog pacijenta na četiri metra kvadratna. Kad dođete u ordinacije morate imati maske na licu.”

Epidemija koronavirusa napravila je i nešto korisno za zdravstveni sustav – ubrzala je informatizaciju.

“HZZO je ubrzao informatizaciju, recimo, ortopedskih pomagala. Sad više pacijent ne mora fizički dolaziti po tu potvrdu, ona se šalje automatski u apoteke. Isto tako se doznake i drugi papiri mogu slati mailovima ili pacijentima direktno ili njihovim poslodavcima.”

Liste čekanja bit će ažurirane, a bolesnici obaviješteni o novim terminima. Kako je najavio ministar Vili Beroš, pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite. Dr. Krolo objasnila je što to znači za kronične bolesnike.

“I u tom slučaju će liječnik obiteljske medicine procijeniti može li pacijent taj svoj problem riješiti u ordinaciji obiteljske medicine ili će kontaktirati mailom specijalistu u bolnici, što smo u doba epidemije često koristili i djelovalo je vrlo korisno. Tek u trećem koraku pacijent mora otići u bolnicu, ako to liječnik obiteljske medicine procijeni.”

Druga faza popuštanja mjera obuhvaća i frizerske salone, kozmetičare, pedikere. Brankica, vlasnica salona za uljepšavanje iz Samobora, kaže kako su se i prije pridržavali zaštitnih mjera, a sada im rad komplicira i dodatna papirologija.

“To je pametno, ali, kažem, kozmetičari su i inače zaštićeni, i inače nose maske… I prije korone sam svakome dezinficirala ruke, jer nikad ne znamo što smo sve dirali prije dolaska. Od danas ćemo gubiti više vremena. Pad prometa će se osjetiti sigurno, jer će se ljudi bojati doći.”

Iako to nije bilo najavljeno za drugu fazu, kako je za Novu TV najavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – od danas se otvaraju i dječja igrališta te sportski tereni.